Vladimir Pištalo, Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Književnik Vladimir Pištalo imenovan je za v.d. upravnika Narodne biblioteka Srbije na današnjoj sednici Vlade Srbije, saopšteno je iz Ministarstva kulture i informisanja.

U saopštenju je dostavljena biografija Vladimira Pištala.

“Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, stekao je zvanje mastera na Univerzitetu u Nju Hempširu, Odsek za američku istoriju gde je i doktorirao. Predavao je na Koledžu Beker, Lester i Vorčester, Masačusets, na Univerzitetu u Beogradu i na Univerzitetu u Nju Hempširu.

Dobitnik je brojnih nagrada među kojima su: ‘Meša Selimović’ za zbirku eseja ‘Značenje džokera’ (2020), „Grigorije Božović“ za roman „Sunce ovog dana“ (2019), „Kočićevo pero“ za roman ‘Venecija’, kao nagrade za najprodavanije knjige u Srbiji, za romane ‘Venecija’ (2011) i ‘Tesla, portret među maskama’ (2009). Dobio je i nagradu bibilioteke Srbije za najčitaniju knjigu u bibliotekama Srbije (2009), Ninove književne nagrade za roman ‘Tesla, portret među maskama’ (2008) i mnoge druge.

Iza sebe ima bogato radno iskustvo: od 2019. godine predsednik je Kulturnog foruma Evropskog pokreta u Srbiji, a od 2017. urednik je Projekta književnih prikaza, Srpske studije, dok je od 2010. koordinator grupe za program ‘Dijalog civilizacija: društveni konflikt na Balkanu’ Univerziteta Nortistern. Bio je rukovodilac projekta ‘Održivost i kultura’ na Institutu za održivost Univerziteta u Nju Hempširu, urednik časopisa ‘Književna reč’ i ‘Delo’, pisao je scenarija za TV Beograd i bio je viši urednik u nedeljniku ‘Železničke novine’.

Podsetimo, Maja Gojković je imenovanje Vladimira Pištala najavila gostujući u jutarnjem programu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar