2. Predeo mrtvih ptica / Landscape With Dead Birds, 1962. Foto: Bojana Janjić/MSU

U okviru aktuelne izložbe Vladimira Veličkovića "Figura kao izraz egzistencije" organizuju se prateći programi, poput stručnih vođenja i predavanja, a prvo u nizu biće održano danas sa početkom od 16 časova u Muzeju savremene umetnosti, saopšteno je iz ove beogradske institucije.

„Vladimir Veličković, slikarstvo beogradskog perioda (1958-1966)“ naziv je predavanja koje će danas održati jedna od autorki izložbe Svetlana Mitić, dok će za nedelju dana, 10. decembra s početkom od 16 sati druga autorka postavke Žaklina Ratković održati predavanje „Vladimir Veličković, crteži beogradskog perioda“.

Osim predavanja Muzej savremene umetnosti organizuje stručna vođenja kroz postavku četvrtkom u 16 časova i subotom u 13 sati, s tim što je zbog epidemioloških razloga broj posetilaca ograničen na 20, pa je neophodno prijaviti prisustvo putem mejla: [email protected].

Izložba Vladimira Veličkovića je na svih pet nivoa Muzeja savremene umetnosti i obuhvata više od stotinu radova velikog slikara, realizovanih u medijima slike i crteža. Među njima je i 13 dela iz zbirki Muzeja savremene umetnosti u Beogradu kolekcioniranih od 1962. do 2019. godine. Pored radova iz kolekcije Muzeja, na izložbi su zastupljena i dela iz drugih institucija, muzeja i galerija, i privatnih kolekcija.

Izložbu prati katalog koji sadrži studijske tekstove muzejskih savetnika Svetlane Mitić i Žakline Ratković, i dr Jasmine Čubrilo kao i antologijske tekstove inostranih autora, Mišela Onfrea i Alena Žufroa.

Posebnu celinu na izložbi, koja će trajati do 21. februara naredne godine, čini video program sastavljen od dokumentarnih filmova i video priloga čije se emitovanje odvija tokom čitavog radnog vremena, podsećaju iz Muzeja savremene umetnosti.

Bonus video:

Pikasova umetnost

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar