Podeli:
Plasido Domingo, Foto: AP Photo/Laszlo Balogh, File

Vlada Španije otkazala je nastup slavnog tenora Plasida Dominga (79) u madridskom pozorištu La Zarzuela, zakazan za maj, nakon što je istraga Američke unije, koja predstavlja operske izvođače, potvrdila istinitost optužbi za seksualno uznemiravanje i zloupotrebu moći od strane operskog pevača.

Istražitelji su otkrili da navodi 27 žena pokazuju jasan obrazac Domingovog nedoličnog ponašanja i zloupotrebe moći tokom dve decenije, kada je bio na rukovodećim pozicijama u Vašingtonskoj nacionalnoj operi i Operi Los Anđelesa, preneo je AP.

Domingo se u utorak (25. februara) izvinio ženama koje su ga optužile za seksualno uznemiravanje i neprimereno ponašanje, rekavši da preuzima punu odgovornost za svoje postupke.

Slavni tenor je tom prilikom naveo da poštuje žene koje su se konačno osetile dovoljno slobodno da progovore i da želi da one znaju da mu je žao zbog povreda koje im je naneo.

“Prihvatam potpunu odgovornost za svoje postupke i iz ovog iskustva sam sazreo”, dodao je Domingo.

Domingo (79), čija karijera traje više od pet decenija i tokom koje se nalazio na visokim položajima, rekao je da razume da su se neke žene plašile da izraze kako se osećaju zbog brige da bi to moglo uticati negativno na njihovu karijeru.

Istraga unije je prva od dve nezavisne istrage pokrenute nakon što je više žena optužilo Dominga za seksualno uznemiravanje i zloupotrebu moći.

Drugu istragu koja je još u toku, pokrenula je Opera Los Anđelesa, gde je Domingo bio generalni direktor od 2003. godine, pre nego što je podneo ostavku u oktobru.