Gojko Mitić kao Vinetu Foto: ULRICH PERREY / AFP / Profimedia

Glumac Gojko Mitić, poznat po seriji istočnonemačkih filmova iz šezdesetih godina i sedamdesetih godina 20. veka u kojima je igrao poglavicu Vinetua i druge Indijance, danas puni 80 godina.

Gojko Mitić, rođen 13. juna 1940. godine u Strojkovcu kod Leskovca, kao student fizičke kulture u Beogradu priključio ranih šezdesetih godina kao kaskader i dubler filmskim ekipama koje su snimale koprodukcije u tadašnjoj Jugoslaviji. Prvo se, prema podacima iz nemačke filmske arhive Defa, pojavio u manjim ulogama u filmskim adaptacijama popularnih romana Karla Maja „Vinetu“ (1961) i „Old Šeterhend“ (1963), a potom je dospeo i do većih i glavnih uloga i svake godine snimao je po jedan film u kojem je glumio lik Vinetua i druge Indijance. Vremenom je postao jedan od najpopularnijih filmskih i TV glumaca u Istočnoj Nemačkoj.

Sredinom sedamdesetih godina oprobao se i u drugačijim ulogama, poput Spartaka u istoimenom TV filmu, a usledile su i brojne druge uloge na filmu i televiziji između ostalih i u naučno-fantastičnim ostvarenjima, komedijama i filmovima za decu.

Gojko Mitić Foto: JENS KALAENE / AFP / Profimedia

Mitić je Vinetua igrao i tokom devedesetih godina i početkom novog milenijuma u pozorištima u Nemačkoj.

U filmovima u rodnoj zemlji Mitić se pojavio u „Volio bih da sam golub“ (1980) Miomira Mikija Stamenkovića, a publika može da ga gleda i kao Milića u filmu „Balkanska međa“ (2019) Andreja Volgina i istoimenoj seriji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar