Vinetu Foto: The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Profimedia

Nemački izdavač dečjih knjiga Ravensburger Verlag zbog optužbi za rasizam najavio je povlačenje dve nove knjige koje se bave Vinetuom, voljenim likom iz knjiga popularnog nemačkog autora Karla Maja.

Izdavač  je napomenuo i da razmišlja hoće li nastaviti da objavljuje druge knjige o Vinetuu u budućnosti, a navodi se da su knjige povučene i s Amazona, dok su izdanja drugih izdavača i dalje bila dostupna.

Izdavač je objasnio da je odluka odgovor na „mnoge negativne komentare“ na objavu knjiga povezanih s nedavno objavljenim filmom „Mladi poglavica Vinetu“. Potez izdavača pokrenuo je i rasprave o tome da li bi trebalo povući i navedeni film, prenosi „Gardijan“.

Vinetu Foto: IFA Film / United Archives / Profimedia

Priče o Vinetuu počele su da izlaze u 19. veku. Prvobitno su se pojavljivale u novinama i brošurama, a prodate su u 200 miliona primeraka, te prevedene na četrdeset jezika. Priče o prijateljstvu između nemačkog imigranta u SAD i poglavice Apaša Vinetua postale su deo pop kulture te su zaživele na festivalima, filmu, u serijama, čak i stripu Waltera Neugebauera.
Bile su toliko popularne da ih nisu zabranili ni nacisti, iako su slale poruku suprotnu njihovim rasnim idealima, no u nemilost su pale zbog rasprava na društvenim mrežama.

Neki pojedinci smatraju da prenose rasne stereotipe temeljene na kolonijalizmu, te kulturno prisvajanje. Zagovornici odluke o povlačenju knjiga tvrde da je Maj izostavio informacije o „genocidu domorodačke populacije Severne Amerike, nepravednom naseljavanju belih doseljenika na domorodačku zemlju te uništavanju njihovog prirodnog staništa“.

Bild je, s druge strane, slučaj opisao kao „woke histeriju“ koja „junaka iz detinjstva spaljuje na lomači“.

Vinetu Foto: Promo

U izjavi izdavača stoji:

– Nije nam bila namera da povredimo osećaje ljudi ovim naslovima. Naši urednici su pažljivi kada je reč o temama različitosti i kulturnog prisvajanja.

Bonus video: Peter Handke potpisuje knjige u Beogradu