Vesna Čipčić. Foto:Ivan Dinić/Nova S

Bila sam u šoku, zanemela sam kada sam čula, spremili su mi iznenađenje. To je bila piščeva i Ivičina ideja, razvijala se. Ja se bunim u predstavi, ne dajem da mi se krade identitet, ali morala sam da pristanem, s osmehom priča za Nova.rs Vesna Čipčić, uoči večerašnje premijere komada “Tiho teče Misisipi“ Vladimira Tabaševića u režiji Ivice Buljana u Beogradskom dramskom pozorištu.

A to iznenađenje bilo je da se jedan lik u predstavi zove Vesna Čipčić, a tumači ga Branka Katić.

Rođena je 1954. godine u Beogradu a odrasla je u Kikindi. Diplomirala je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u klasi profesora Milenka Maričića. Na početku karijere bila je četiri godine član Pozorišta na Terazijama, a od 1979. do penzije u ansamblu BDP gde je ostvarila uloge u brojnim predstavama („Dugo putovanje u Jevropu“, „Vrag ne spava“, „Harold i Mod“, „Oskar i mama Roz“, „Frederiko“ i…) pa nije ni čudo što je Ivica Buljan smatra zaštitnim znakom ovog teatra.

Publici širom Jugoslavije zavolela ju je kao Vesnu Šurdilović u popularnoj seriji „Vruć vetar“ gde joj je partner bio Ljubiša Samardžić.

Poznata glumica ne krije zadovoljstvo što učestvuje u stvaranju ovog pozorišnog dela jer je, kako kaže, oduvek želela da sarađuje sa Buljanom. Još u decembru kada je najavljeno da će se ovaj komad raditi, istakla je da je uredno pratila njegov rad, putovala po regionu da gleda njegove predstave i da joj je tada svaki put dolazilo da sve poobara ispred sebe i izađe na scenu. Sada će imati prilike za to.

– Kada smo došli prvi dan na probu nismo znali ko će koju ulogu dobiti, nego smo igrali razne i tokom rada smo se vaspostavili i prestrojili u svoje likove. Nije klasična podela kao što nije ni sam rad sa Ivicom, sve je bila jedna nepoznanica, ali sada nakon generalne probe imam utisak da je svakom pripala uloga koja treba. Moja junakinja se zove Ljubica – objašnjava Čipčić.

Dodaje da je ceo proces na stvaranju komada bio drugačiji, potpuno novo iskustvo.

– Nismo dobili ni dramatizaciju romana. Pročitali smo ga, i onda je Tabašević koji je bio na svim našim probama iz dana u dan pisao nove scene. Bili smo dirigovani njegovim namerama i pričama kako on to sada vidi na sceni u pozorištu. Razlikuje se od samog romana ali polazište je isto. Jeste priča o odrastanju i dečaku koji počesto ni krvi ni dužan plaća i kad treba i kad ne treba, o situacijama koju mu nisu primerene. U tom smislu to je vazda bilo iznenađenje na probi. Ono što je jako važno jeste da smo svi poverovali Ivici do kraja i pustili se.

Ivica Buljan, Vesna Čipčić i Jana Milosevljević
Ivica Buljan, Vesna Čipčić i Jana Milosevljević Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Ceo autorski tim je, kako kaže, fenomenalan, a posebno je raduje što scenu deli sa mladim glumcima.

To su Aleksandar Jovanović, Vladan Milić, Dunja Stojanović, Mladen Sovilj, Miloš Petrović Trojpec, Milan Zarić i Nikola Malbaša a Jana Milosavljević igra njenu ćerku.

– Biće i songova, i nekih starih pesama, pevaćemo uživo, biće zanimljivo.

Na našu konstataciju da je sve angažovanija što u pozorištu, TV serijama, na filmu, rekla je da su kod glumaca ti ciklični krugovi normalni.

– Ima te, pa te nema, samo je važno da čovek nauči da čeka. Važno je da radim, srećna sam, zadovoljna i ispunjena – kaže Vesna Čipčić, koju nakon premijere „Tiho teče Misisipi“ na jesen čekaju još dve u njenom BDP.

Vesna Čipčić kao kneginja Milena u „Aleksandru od Jugoslavije“. Foto: Promo/Goran Đukanović

Igraće u predstavama „Living Room“ nemačkog reditelja Ersana Mondtaga i „U raljama života“ u režiji Andreja Nosova i dramatizaciji Biljane Srbljanović po čuvenom delu Dubravke Ugrešić.

Trenutno je gledamo u seriji „Aleksandar od Jugoslavije“ reditelja Zdravka Šotre gde tumači kneginju Milenu, suprugu kralja Nikole Petrovića. Igra i u seriji „Kalkanski krugovi“ u režiji Milana Karadžića.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar