Branka Katić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Roman “Tiho teče Misisipi” bio mi je pravo otkrovenje, poseban, uzbudljiv i originalan. Pročitala sam ga u jednom dahu i osetila kao da, zajedno sa junacima, plovim poetskom bujicom piščeve duše, osetljivosti i mašte, kaže za Nova rs. Branka Katić koja u novoj predstavi Beogradskog dramskog pozorišta po romanu Vladimira Tabaševića tumači lik koji se zove Vesna Čipčić. U istoj predstavi igra i prava Vesna Čipčić.

Premijera je zakazana za 6. april. Pored Branke Katić i Vesne Čipčić igraju Aleksandar Jovanović, Vladan Milić, Dunja Stojanović, Jana Milosavljević, Mladen Sovilj, Miloš Petrović Trojpec
Milan Zarić i Nikola Malbaša. Scenografiju je radio Aleksandar Denić, muziku na stihove Tabaševića uradio je Mitja Vrhovnik Smrekar, kostimograf je Neša Lipanović a režiju potpisuje Ivica Buljan, direktor drame Hrvatskog narodnog kazališta.

Vesna Čipčić
Ivica Buljan, Vesna Čipčić, Jana Milosavljević i Vladimir Tabašević na današnjoj konferenciji za medije. Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

– Ova predstava ima elemente iz romana kao i nove likove i scene. Biće neobična, ne mislim da će se svima dopasti jer nije klasična, imaće improvizacije i neplanirane momente – otkriva nam Katić i dodaje:

– Ansambl je odličan, prepun darovitih mladih glumaca, a tu smo i Vesna Čipčić i ja. Predstava ima elemente performansa, priča razne “meta” ravni i ima lepe muzičke numere koje izvodimo uživo.

Branka Katić, koja danas nije mogla da prisustvuje konferenciji za medije, biće u ulozi, kako nam je otkrio reditelj Ivica Buljan, dramaturškinje koja se zove Vesna Čipčić.

– Da, da, i ona piše “komad o jednom dečaku, o krahu jedne porodice i jedne epohe, o njihovom poražavajućem intimnom bilansu”. Moj lik se zaljubljuje u mladića o čijem životu piše. U predstavi nisam jedina spisateljica, tu je i manje talentovani pisac koji mi krade priču i stil, a i jedini pravi daroviti pisac medju nama, Vladimir Tabašević, čita jedno poglavlje iz romana – rekla je Branka Katić, koja je od ove sezone stalni član glumačkog ansambla BDP gde je i započela svoju pozorišnu karijeru.

Branka Katić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Autor romana „Tiho teče Misisipi“ Vladimir Tabašević piše poeziju, kratke priče, a do sada je objavio tri romana. Njegov roman „Pa kao“ našao se takođe u najužem izboru za Ninovu nagradu (2016), a delo „Zabluda Svetog Sebastijana“ dobilo je Ninovu nagradu za najbolji roman u 2018. godini.

Kako nam je u velikom intervjuu otkrio reditelj Ivica Buljan, Tabašević će u predstavi „Tiho teče Misisipi“ igrati sebe.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar