Jugoeksport, Jugoexport, Goran Vesić
Foto: Arhiva

Umetnička dela iz Jugoeksporta, koja se prodaju, moraju da ostanu u vlasništvu naroda, Beograda, poručio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić nakon teksta koji je sinoć objavljen na našem portalu o "sumraku" državne firme i predstojećoj aukciji vrednih umetničkih dela ove kompanije u stečaju.

Za 18. maj zakazana je aukcija preostalih dela iz fundusa Jugoeksporta, a ponuđeno je u paketu 148 artefakata za cenu od 10,4 miliona dinara. Dela, koja su nude na javnom nadmetanju, potpisali su velikani naše likovne umetnosti, među kojima su Mića Popović, Petar Lubarda, Milan Konjović, Lazar Vozarević, Milo Milunović, Peđa Milosavljević

Iako je još jedan u nizu stečajnih upravnika ovog nekadašnjeg jugoslovenskog giganta ponudio umetnička dela kako bi se namirili poverioci firme koja je od 2006. u stečaju Vesić je u opširnom postu na svom Fejsbuk profilu poručio da će „Grad preduzeti sve pravne korake da ta vredna umetnička dela ostanu u vlasništvu građana prestonice“ i da je „održao hitan sastanak sa potpredsednicom Skupštine grada Andreom Radulović, gradskim sekretarom za kulturu Ivanom Karlom i direktorkom Muzeja grada Beograda Jelenom Medaković“.

Iako o prodaji imovine firme u stečaju odlučuje stečajni upravnik, zamenik gradonačelnika istakao je da će „pronaći pravni način i boriti se svim sredstvima da vredna dela Lubarde, Popovića, Konjovića, Vozarevića, Milunovića, Milosavljevića, Petrovićeve, Dragulja i Deroka ne odu u privatne ruke, a da potom ne završe van naše zemlje“:

„Neverovatno mi je da oni koji nameravaju da prodaju ove slike, a predstavnici su države, nisu razmišljali o tome da se umetnička dela koja su pripadala Jugoeksportu izuzmu iz stečajne mase, a ne da se prodaju kao da je u pitanju ormar ili traktor“, napomenuo je još Vesić na svom Fejsbuk profilu.

Jugoeksport, Jugoexport
Bivša zgrada Jugoeksporta u Kolarčevoj Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Podsetimo, Nova.rs je juče pisala o aukciji, kao jednom od poslednjih „činova“ rastakanja Jugoeksportovog nekdašnjeg bogatstva (prodata je i zgrada u Kolarčevoj na javnom nadmetanju), a istoričar umetnosti Nikola Kusovac podsetio je za naš sajt da je u pitanju samo još jedno u nizu javnih nadmetanja gde se dragocene stvari iz nekadašnje društvene svojine stavljaju na doboš.

– Odlukama prinudnih ili stečajnih upravnika i tog mehanizma koji je napravljen umetnička dela su rasprodata i sada su, uglavnom, u privatnom posedu – kazao je Kusovac za Nova.rs, ocenivši da je od 148 dela koje se nude kupcima na javnoj licitaciji 18. maja zaista vredno „nekih 15-tak“:

– Ostalo je nekoliko jako dobrih slika, dve- tri rane Lubardine slike, jedan Konjović, pa vrhunski Lazar Vozarević. Iako se nude u paketu, rekao bih da su ponuđene za realnu, pristojnu sumu. I verujem da će se ta cifra na aukciji ostvariti.

Upravo je istoričar umetnosti naglasio za naš sajt da su mnoge nekada velike državne firme, ne samo Jugoeksport, već i Geneks, 1. maj Pirot, banke, hoteli, imali umetničke zbirke od kojih bi svakome „stala pamet“. Takođe Nikola Kusovac je naglasio i da su prilikom privatizacija ili u stečajnim postupcima mnoge od njih „stradale“, doživele sudbinu „ostalog nameštaja“, neke otpisane, ali da je većina završila u „dobrim rukama, kod privatnih kolekcionara“.

I Goran Vesić je na kraju poručio da će učiniti sve da 124 dela likovne i 24 primenjene umetnosti „ostanu u vlasništvu građana i građanki Beograda“:

„Kako ćemo se boriti obavestiću javnost narednih dana, a da umem da se borim pokazuje slučaj galerije Progres koju su hteli da prodaju za kockarnicu i koja je ostala umetnička galerija“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare