Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Večeras je u Dorćol Platzu odata počast Veselinu Simonoviću, osnivaču i prvom glavnom i odgovornom uredniku portala Nova.rs i pokretaču dnevne novine „Nova“, u okviru izložbe "Dešava se Nušić i jada" Udruženja građana "KudeS".

Samo dva dana pre nego što će se širom sveta obeležiti Međunarodni dan ljudskih prava, Građanske inicijative i Pokret Novi optimizam organizovale su  večeras u Dorćol Platzu s početkom u 19 časova  skup s ciljem da se ukaže na stanje ljudskih prava i sloboda u Srbiji danas, ali i da se pruži podrška onima koji se za te slobode i prava svakodnevno bore.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Obeleženo je i 18 godina postojanja Pokreta Novi optimizam, zbog čega je tradicionalno priznanje „Povelja Dušan Mitrović“ za dobar primer novog optimizma uručena Udruženju građana „KudeS“ iz Ivanjice, organizatorima Nušićijade, koja je od 2018. godine „prognana a slobodna“.

– Velika zasluga za ovu nagradu ide i Veselinu Simonoviću, koji nas je uvek dočekivao sa velikim osmehom i bio je uvek tu da nas podržava- rekla je Zorana Parezanović, primajući nagradu ispred Udruženja KudeS.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Veselin Simonović, novinar i osnivač i prvi glavni i odgovorni urednik portala Nova.rs i pokretač dnevne novine „Nova“, bio je, kako ističu iz udruženja „KudeS“, veliki prijatelj festivala koji mu je dao „novo ognjište“.

– Dao si nam novi dom kada su nas iz starog prognali i naše izbeglištvo učinio dostojanstvenim. Čuvamo tvoj besmrtni osmeh i tvoju vedrinu pogleda na svet. Hvala ti – reči su kojima ovo udruženje odaje počast Simonoviću i koje se nalaze na njegovom portretu koji je deo izložbe „Dešava se Nušić i jada“ .

Nosioci ovogodišnje povelje svečanost su iskoristili da ponovo u Dorćol Platzu otvore izložbu „Dešava se Nušić i jada“. Postavka „Nušić i jada“ kroz paralelne prikaze ivanjičkog festivala Nušićijada i drugih slučajeva progona, otimanja i razrešenja skreće pažnju javnosti na probleme društva. Izložba je prvi put postavljena 2021, a prethodili su joj događaji koji su sprečavali delovanje i rad ovog udruženja.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Uz svedočanstva iza kojih stoje brojne poznate ličnosti, kao što su Zoran Kesić, Petar Božović, Minja Bogavac, Petar Arbutina, Marko Šelić Marčelo, Dragoljub Draža Petrović, Željko Bodrožić, Maša Mileusnić i Branislav Guta Gubački, izložbom „Dešava se Nušić i jada“ organizatori prognane a slobodne Nušićijade upozoravaju da su se slučajevi progona sumnjivih lica, traženja istine u egzilu, razrešenja bez objašnjenja dešavali, da se i dalje dešavaju, i da će se dešavati ukoliko građani ne uzmu život u svoje ruke i pruže podršku jedni drugima.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Kraj večerašnje svečanosti u Dorćol Platzu protekao je u znaku svirke benda Vampiri, koji trenutno promoviše novi album.

Bonus video: Novi optimizam – Milan Vlajcic i Veselin Simonovic dodela plaketa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar