Najava premijere Vitezovi Lake male
Glumci predstave "Vitezovi lake male". Foto: Subotica.info

Mi govorimo u sopstveno ime, jer nam je dosta što trpimo u ovom pozorištu. Dojadilo nam je što smo svedeni na marionete, obezvređene i protraćene egzinstencije bez ikakvog poštovanja domovine, vere i društva.

Ovo je deo teksta iz predstave “Vitezovi Lake male, subotička sindikalna operetska gala“ reditelja Andraša Urbana koji će biti premijerno izveden večeras u 18.30 sati u pozorištu “Deže Kostolanji” u Subotici.

Nastavak teksta, koji je na konferenciji za medije pročitala glumica Timea Filep, glasi ovako:

„Više nećemo da trpimo postupanje, samovolju i umetničku perverziju koja se ovde odvija. Nećemo više da trpimo ljudsko i stvaralačko ponižavanje, stavljanje u ranjiv položaj. Ne možemo više da potpomažemo u podređen položaj slamanje naše kulture i moralnog sistema. Tome je kraj. Svi smo mi pet godina išli na fakultet da usvojimo sva znanja glumačkog zanata da kao Talijini monasi služimo ovom uzvišenom pozivu. Nemamo šta da izgubimo, već su nam sve oduzeli“.

Najava premijere Vitezovi Lake male
Andraš Urban, najava premijere „Vitezovi lake male“. Foto: Subotica.info

Radnja predstave „Vitezovi Lake male, subotička sindikalna operetska gala“ vrti se oko glumaca pozorišta “Deže Kostolanji” koji nezadovoljni uslovima, ne želeći više da trpe torturu, osnivaju samostalni sindikat; Vitezove Lake male.

– Radni naslov komada bio „Sindikat“. Glumci ovog pozorišta se organizuju u sindikat da bi sa sebe skinuli jaram terora Andraša Urbana i vlasti i javnog mnjenja, i mejn strim razmišljanja, i to dovodi do raznih zapleta i komične situacije – ispričao je reditelj Andraš Urban i dodao da se bave teatrom.

Kako je najvaljeno, tokom dva sata, gledaoce očekuju razni zapleti i komične situacije. Opereta je veoma popularna forma, naročito među mađarskom publikom. Mi nismo izabrali žanr, time se ne bavim, on se rodio tokom procesa, rekao je na konferencije za medije Urban i dodao da je “predstava puna esencijalnog pevanja, plesanja, humora, naravno i bolnih situacija, na neki svoj ironičan način”.

U glumačkoj ekipi su pored Timee Filep još i Andrea Verebeš, Blanka Horvat, Dina Dedović Tomić, Gabor Mesaroš, Boris Kučov i David Buboš.

Dramaturgiju potpisuju Kornelija Goli i Tamaš Olah, asistent reditelja je Žofija Serda, kostimograf Marina Sremac a kompozitor Arpad Serda.

„Vitezovi Lake male“ će drugo izvođenje imati dan nakon premijere, 31. marta, a predstava će biti titlovana na srpski jezik.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar