Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

"Oporavak sedme umetnosti" naziv je specijalnog vebinara koji će biti održan u utorak, 27. oktobra, od 18 sati, u okviru kulturnog serijala “Culture Talks” u organizaciji EU info mreže, na njihovom sajtu, saopštila je ova ustanova.

Cilj ovog seminara na internetu jeste da svi zajedno promišljaju i diskutuju novu realnost u kulturi u doba pandemije, a filmska industrija, uz muzičku, svakako je jedna od kreativnih oblasti koja je najviše pogođena aktuelnom situacijom.

Nekoliko meseci bioskopi su bili zatvoreni, većina filmskih festivala je odložena ili skroz otkazana, neki se odlučuju za onlajn formate ili u smanjenom, svedenom obimu, dok se filmske premijere pomeraju na neodređeno vreme. Čitava umetnička industrija je trenutno u procesu oporavka i fokusiranja na novu realnost.

U utorak od 18 sati na sajtu EU Info mreže u razgovoru će učestvovati – Nevena Negojević, koordinatorka kancelarije MEDIA Kreativna Evropa u Srbiji, Igor Stanojević, režiser i selektor Beldocs festivala i Ilija Tatić, izvršni producent Festivala evropskog filma Palić i direktor Otvorenog univerziteta Subotica.

Moderatorka je Snežana Andrić, menadžerka javnog prostora EU info kutka Niš.

Neke od pitanja kojima će se baviti vebinar su – Kako će se filmska industrija oporaviti nakon pandemije i kako podstaći ljubitelje sedme umetnosti da se vrate ispred velikih platna; šta se promenilo u radu bioskopa i da li se stvaraju nove navike kod publike; ima li prostora za inovacije; kako su izgledali najvažniji filmski festivali u Srbiji ove godine i koliko ja važna podrška akterima u filmskoj industriji?

Teme ovog vebinara su: „Onlajn i uživo festivali – naučene lekcije“, „Novi uslovi za bezbedan i nesmetan rad bioskopa i povratak publike“, „Podrška EU filmskoj industriji u Srbiji“ i „Oporavak industrije na nivou cele Evrope“.

Serijal „Culture talks“ obuhvata četiri vebinara, od kojih je prvi, posvećen Danima evropskog nasleđa i značaju edukacije u kulturnom nasleđu, već održan, a drugi je upravo ovaj, koji se bavi filmskom industrijom, festivalima i bioskopima.

Tokom trećeg i četvrtog vebinara sa gostima će biti razgovara o razvoju publike u novoj realnosti, kao i o budućnosti festivala koji su ove godine otkazani ili odloženi za sledeću godinu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar