Pulski filmski_festival od 18. do 26. jula, Foto:Promo

Filmski festivali u Puli i Motovunu, kao i Međunarodni džez festival u Grožnjanu našli su se među manifestacijama i javnim okupljanjama otkazanim odlukom lokalnih istarskih vlasti zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Hrvatskoj, prenose mediji.

U obrazloženju za ovakvu odluku navodi se da gosti i izvođači na tim manifestacijama dolaze iz zemalja visokog rizika, a da ti događaji okupljaju veliki broj posetilaca, što onemogućava održavanje fizičke distance i u takvim okolnostima je teško sprovoditi protivepidemijske mere, što bi moglo povećati broj zaraženih i obolelih za kratko vremei dodatno opteretiti zdravstveni sistem u Istarskoj županiji.

Pulski filmski festival trebalo je 67. put da bude održan od 18. do 26. jula u Areni, bioskopu „Vali“ i Istarskom narodnom pozorištu. Među filmovima koji je trebalo da budu prikazani su i „Otac“ Srdana Golubovića i „Pijavice“ Dragana Marinkovića i još nekoliko filmova u srpskoj i manjinskoj produkciji, a u Motovunu, prvobitno planiranom od 28. jula do 1. avgusta i „Ajvar“ Ane Marije Rosi.

„Ovu najtežu odluku donosimo u nadi i veri da će ova godina biti samo jedna kratka pauza u dugom životu festivala na čarobnom Brdu filmova. U trenutku kada smo odlučili održati festival, broj obolelih u Hrvatskoj bio je na nuli, a optimizam u porastu – no i tada smo znali da moramo biti spremni na reakciju ako se trendovi promene. Stoga je ova odluka rezultat našeg osećaja odgovornosti za posetioce, stanovnike Motovuna i više od stotinu članova festivalske ekipe, te nastojanja da odgovornim ponašanjem doprinesemo opštem boljitku“, rekao direktor Motovunskog festivala Igor Mirković, a prenosi hrvatski „Indeks“.
Mirković je dodao da će pripremljeni filmovi stići do publike ove godine, „samo u prilagođenom obliku izmeštenom iz malenog Motovuna“.

Program za djecu i mlade Buzz@teen od 23. do 26. jula u susednom Buzetu nastavlja se po planu, jer ne uključuje popratne događaje procenjene kao rizične, najavljeni su i programi na zagrebačkoj Letnjoj pozornici Tuškanac od 31. jula do 3. avgusta, kao i letnje projekcije širom jadranske obale, a deo programa mogao bi, ako za tim bude potrebe, da bude predstavljen onlajn, piše „Indeks“.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar