Podeli:
Foto: INSTITUT SERVANTES/Promo

Izložba „Varljivost sećanja“ španskog fotografa Fernanda Bajone biće otvorena od 2. jula do 10. septembra u galeriji Instituta Servantes u Beogradu.

Realizovana u saradnji Instituta Servantes i festivala “Belgrade Photo Month”, ova izložba na originalan način preispituje ljudsko sećanje, individualno i kolektivno pamćenje, kroz radove koji donose zanimljiv osvrt na važne istorijske događaje, navedeno je u saopštenju Instituta Servantes.

Fotograf Fernando Bajona uronio je u bogate fondove fotografskog arhiva dnevnog lista ABC zarad projekta „Varljivost sećanja“, čiji je kustos Havijer Dijas-Gvardiola.

Opsednut idejom neuspeha, njegov cilj bio je da poveže analitički i naučni način kojim jedan arhiv upravlja sećanjima, sa haotičnijim i subjektivnijim oblikom ljudskog pamćenja.

Za umetnika, način na koji pamtimo i prikazujemo događaje u sadašnjosti, dovodi do njihovog preklapanja i stvaranja iskrivljene slike.

„Ovo je serija radova u kojoj pokušavam da nateram publiku da razmišlja o opasnostima zaboravljanja katastrofalnih događaja sa namerom da sprečimo njihovo ponavljanje“, navodi Bajona.

Dela koja je uradio nastaju iz superpozicije stotinak originalnih fotografija iz arhiva koje za temu imaju neki specifičan koncept (nasilje, eksplozija, izbeglice, vatra…), čije granice se takođe preklapaju sa krajnjim rezultatom.

Svaki od radova ilustrovan je originalnom fotografijom iz kolekcije ABC-a, koja prikazuje neki od važnih događaja iz prošlog veka koji su uticali na evoluciju čoveka – od Prvog i Drugog svetskog rata do Španskog građanskog rata, 11. septembra ili sletanja čoveka na Mesec.

U želji da potvrdi ideju da se istorija ponavlja i da je naše pamćenje slabo, Bajona upotpunjuje svaki diptih portretom pojedinaca koji i danas trpe nepravde na koje ukazuje ovaj projekat.

Zbog trenutnog stanja, zvaničnog otvaranja izložbe neće biti, a publika će „Varljivost sećanja“ moći da pogleda od četvrtka, 2. jula. radnim danima od 8 do 18:30 časova, a maksimalan broj posetilaca koji u isto vreme mogu da pogledaju izložbu ograničen je na osam.

U skladu sa preporukama Vlade Srbije u pogledu zdravlja i bezbednosti, posetioci galerije mole se da, uz obavezno nošenje maski, održavaju distancu od dva metra.

Ukoliko epidemiološka situacija to bude dozvoljavala, organizatori najavljuju da će se španski fotograf družiti sa beogradskom publikom uoči zatvaranja izložbe, 10. septembra.

Do tada, publika će moći da čuje nešto više o autorskom procesu i izloženim radovima u virtuelnom susretu 9. jula u 17 časova, čiji će akteri biti Fernando Bajona i David Pužado, osnivač festivala “Belgrade Photo Month”.

„Voleo bih da organizujemo susret sa svim zainteresovanima, kako bih lično mogao da im objasnim specifične karakteristike ovog projekta, kako na istorijskom, tako i na tehničkom i estetskom nivou, ali i načine na koje puni konceptualni potencijal radova može da se razume uz upotrebu mobilnih telefona i sličnih uređaja“, izjavio je Bajona.

„Ovo je prvi put da izlažem svoje radove u Srbiji i to je u pitanju samostalna izložba, zbog čega je ovo za mene posebno emotivan trenutak. Uz sve to, osećam i veliku odgovornost zbog predstavljanja izložbe u galeriji Instituta Servantes, imajući u vidu značaj ovog prostora za promociju španske kulture“, dodao je fotograf.

Fernando Bajona (Linares, 1980) živi i radi na relaciji Madrid, Malaga, Granada.

Diplomirao je na Fakultetu lepih umetnosti Univerziteta u Granadi, a master diplomu iz fotografije stekao je na Univerzitetu NABA u Milanu.

Njegova dela izlagana su u brojnim umetničkim centrima u Majamiju, Njujorku, Buenos Airesu, Briselu, Berlinu, Milanu, Rimu, Veneciji, Osaki, Tunisu, Madridu, Barseloni, Valensiji, Bilbaou, ali i na brojnim sajmovima umetnosti kao što su ARCO u Madridu, ART BASEL u Majamiju i MACO FOTO u Meksiku.

Dobitnik je više prestižnih nagrada i stipendija, a njegovi radovi čine deo mnogih prestižnih kolekcija, kao što su CA2M, Unicaha & Fondacija Boti u Španiji, BSI banka u Švajcarskoj, Eberhard, FORMA (Internacionalni centar za fotografiju) i Fondacija Lućano Beneton u Italiji, Bajer u Nemačkoj.

Osnivač je i direktor Studija Bajona koji se bavi produkcijom fotografije i komunikacijama.

Fernando Bajona je i profesor na Univerzitetu u Granadi, kao i na Višoj školi za dizajn u Granadi. Direktor je programa rezidencija i produkcije EmerGenT u Toremolinosu u Španiji.

Komentari

Vaš komentar