Institut Servantes poklanja filmove Bunjuela, Bardema…

Kultura 08. maj. 202012:11
Podeli:
Foto: Promo/Cervantes Belgrado

Institut Servantes i španska Akademija filmske umetnosti ovog maja pokreću besplatan onlajn filmski ciklus "Klasici uz tebe" (Clásicos contigo) koji će u petak, 8. maja u 20h otvoriti film "Smrt bicikliste" Huana Antonija Bardema iz 1956.

Pošto ove godine neće biti tradicionalnog filmskog festivala Španski metar, Institut Servantes u Beogradu odlučio je da ljubiteljima filmova iz ove zemlje pokloni 11 klasika.

Počev od 8. maja, publici će petkom od 20h, na Vimeo kanalu Instituta Servantes, biti predstavljen po jedan film koji će besplatno moći da se pogleda tokom narednih 48 sati. Link i šifra za besplatan pristup filmu, kao i dodatne informacije o ciklusu i pojedinačnim ostvarenjima, biće objavljene uoči premijere na sajtu Instituta Servantes.

Ciklus „Klasici uz tebe“ trajaće do 10. jula, do kada će biti prikazani filmovi čuvenih španskih reditelja kao što su Luis Bunjuel, Huan Antonio Bardem, Luis Garsija Berlanga, Viktor Erise, Mario Kamus, Monćo Armendaris i Imanol Uribe.

Tokom maja na programu su četiri bisera španskog crno-belog filma, predvođeni klasikom „Smrt bicikliste“ (1956) Huana Antonija Bardema, u kojem glavnu ulogu igra Lusija Bose.

Već narednog petka, 15. maja, publika će moći da uživa u satiri Luisa Garsije Berlange „Dobro došli, gospodine Maršal“ (1953). Od 22. maja za gledanje će biti dostupan film „Viridijana“ (1961) Luisa Bunjuela nagrađen Zlatnom palmom u Kanu, dok će 29. maja publici biti predstavljen još jedan Berlangin film, crnohumorna komedija „Krvnik“
(1963), poručuju iz Instituta Servantes.

Filmovi će biti prikazani sa titlovima na engleskom i portugalskom jeziku.

Dva dana uoči prikazivanja filmova, publici će biti dostupne i uvodne prezentacije članova i članica španske Akademije filmske umetnosti, koja je koorganizator ovog programa. Tako su za pomenute filmove uvodne reči pripremili Karlos Bardem, Ćus Gutijeres, Aranća Ećevarija i David Trueba.

Komentari

Vaš komentar