Autorke fotografija na izložbi "Iz našeg ugla", Foto: Promo

Grupnom izložbom fotografija 19 autorki pod nazivom "Iz našeg ugla" sinoć je otvorena Galerija Artkorner (ArtCorner) u Beogradu.

Autorke radova su uglavnom foto-reporterke koje rade u dnevnim, nedeljnim ili mesečnim novinama, međutim, među četrdesetak eksponata ovde nećete videti fotografije sa terena, one koje su deo njihovog svakodnevnog posla. Odlučile su da javnosti predstave onu drugu stranu svojih interesovanja.

– Koleginica Zorana Jevtić i ja htele smo da predstavimo radove koleginica sa kojima najviše komuniciramo, sarađujemo i čiji rad pratimo preko Instagrama, a koje malo ljudi zna. Želele smo da i publika može da vidi šta one rade – kaže za Nova.rs Dragana Udovičić, suvlasnica galerije i koorganizatorka izložbe.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Budući da je „Iz našeg ugla“ prodajnog karaktera, autorke su odlučile da odaberu radove koje nećete videti u medijima za koje rade, ali biste ih rado gledali u svojim domovima ili kancelarijama.

– Radovi na izložbi nisu sa terena ni foto-reporterski, već ono što koleginice fotografišu van svog posla, za svoju dušu – kaže Udovičić.

Tu su pejzaži, portreti, scene iz prirode i sa ulica, slike krovova i pločnika, objektivi usmereni ka nebu i reci, umetničke i eksperimentalne fotografije. Uglavnom su dimenzija 50×70 santimetara i cena je 10.000 dinara po komadu.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Na izložbi možete pogledati fotografije Vesne Anđić, Vesne Lalić, Milene Anđele Mišić Atanacković, Milene Ðorđević, Jelene Vemić, Ane Paunković, Tanje Valič, Oksane Skendžić, Snežane Krstić, Jolande Korać, Sanje Knežević, Marije Janković, Jelene Jovanov, Katarine Mihajlović, Anđele Stevanović, Marine Lopičić, Aleksandrije Ajduković, Zorane Jevtić i Dragane Udovičić.

Iako su na jednom mestu okupile sve same koleginice, Dragana Udovičić kaže da „ženski rukopis“ u fotografiji ne postoji.
– Ja ne vidim razliku između fotografija koje rade muškarci i žene. Svaka koleginica ima svoj stil. Jedino je razlika ta što kod nas većinom izlažu kolege i za njih se više zna, pa je jedan od povoda za ovu izložbu bio i taj da istaknemo koleginice u prvi plan – navodi Udovičić.

Foto: Dragana Udovičić

U vreme kada je ona počinjala da se bavi foto-reportažom, odnos muškaraca i žena bio je drugačiji nego danas.
– Ovaj posao radim 17 godina i kada sam ja krenula, bilo nas je pet: Maja Mojsovski Rašević, Vesna Lalić, Tanja Valič, Vesna Anđić i ja. Danas je taj odnos drugačiji. Ima nas baš dosta, ne samo ovih 19 koje su zastupljene na izložbi, već i drugih koleginica koje nisu mogle da izlažu iz privatnih razloga – otkriva nam.

Iz prethodne generacije Dragana navodi još i Vukicu Mikaču, koja se preorijentisala na pozorište i umetničku fotografiju i Goranku Matić, dugogodišnju foto-reporterku „Vremena“.

– Ovo je dinamičan i naporan posao, zahtevan i fizički i psihički. Prvo, ni sama oprema po sebi nije lagana, a drugo, treba biti psihički jak, naročito ako si u dnevnim novinama, i moraš da slikaš hroniku – ističe Udovičić, koja je radila za dnevne novine „Blic“, „Politika ekspres“ i „Kurir“.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ova izložba svečano je označila i otvaranje Galerije „Artkorner“, koja će se i dalje fokusirati na fotografiju.

– Čini nam se da su fotografski radovi najmanje zastupljeni u našoj javnosti i da je fotografija ovde malo zapostavljena, a potrebna je ljudima. Svi danas fotografišu mobilnim telefonima, ali to nije isto. Treba napraviti razliku. Nije bez razloga da naš foto-aparat košta nekoliko hiljada evra i objektiv još 1000 evra, a da mobilni telefon sa najboljom kamerom košta do hiljadu evra. Nema teorije da oni uhvate taj momenat koji mi možemo – poručuje Dragana Udovičić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar