Vinsent Van Gog, Autoportret sa sivim šeširom, 1887/8, Foto: Wikipedia.org

Čak 338 slika, 732 crteža i 39 printova Vinsenta Van Goga, jedog od najvećih slikara u istoriji, dostupno je odnedavno onlajn u okviru digitalne izložbe nazvane "Van Gogh Worldwide", preneli su svetski mediji.

S obzirom da su širom Evrope ponovo na snazi restriktivne mere zbog pandemije koronavirusa i većina muzeja je opet zatvorila vrata za posetioce, grupa ustanova kulture rešila je da publici besplatno „daruje“ Vinsenta Van Goga.

Gotovo polovina umetničkih dela holandskog majstora dostupna je odnedavno onlajn, na specijalno kreiranoj digitalnoj platformi. Nekoliko holandskih muzeja, zemlje koja je opet u lokdaunu, odlučilo je da ljudima, ne samo u toj državi, već širom sveta ponudi da vide remek-dela umetnika iz svog doma, bez trenutno nemogućeg odlaska u galerije.

Novi projekat „Van Gogh Worldwide„, iza koga stoji desetak holandskih muzeja, objedinio je na jednom mestu, u svojevrsnu digitalnu kolekciju, više od 1.000 dela slavnog slikara. Od svih tih dostupnih dela 338 su slike, 732 crteži i skice, a 39 printovi.

Iako je amsterdamski Muzej „Van Gog“ pre nekoliko godina počeo da digitalizuje svoju impresivnu kolekciju dela postimpresionističkog slikara, korona je ubrzala čitav proces. Pred ljubiteljima likovne umetnosti sada je tako gotovo polovina celokupnog stvaralaštva holandskog slikara.

Uz remek-dela, koje je moguće videti onlajn, dostupan je i stručni opis za svako od njih.

Sejac 01 Van Gog
„Sejač“, Van Gog Foto: Promo

Van Gog (1853- 1890) je većinu svojih najpoznatijih slika uradio tokom poslednje dve godine života, koje je proveo u Francuskoj. I najveći deo od tih 860 dela, pretežno ulja na platnu, dostupna su na onlajn platformi „Van Gogh Worldwide“, javlja sajt Mymodernmet.

Osim ulja na platnu, koja su najcenjenija, holandski majstor bio je i veliki ljubitelj crteža. I na crtežima, koji su takođe dostupni onlajn, Van Gog slika različite prikaze – od pejzaža do emotivnih „skica“ iz svakodnevnog života.

Pored dela, na digitalnoj platformi „Van Gogh Worldwide“ posetioci mogu otkriti detalje vezane za muzeje, u čijim se kolekcijama nalaze slike, crteži, skice i printovi, ali i podatke o njihovim restauracijama i druge zanimljivosti.

Iako se neka od najčuvenijih dela Vinsenta Van Goga nalaze u najvećim svetskim muzejima, poput „Luvra“ ili „Metropolitena“, onlajn kolekcija obuhvata samo ona koja se čuvaju u holandskim galerijama. Dela iz svojih kolekcija na ovoj platformi ponudile su, između ostalih, institucije: Muzej „Van Gog“, „Kröller-Müller“ iz Oterla, amsterdamski „Rijksmuseum“, haški „Holandski institut za umetničku istoriju“, „Boijmans Van Beuningen“…

Suncokreti foto Wikipedia Van Gog
„Suncokreti“ Van Gog Foto: Promo

Umetnička dela, dostupna na ovoj platformi, podeljena su po periodima nastanka i samoj formi (slike, crteži, skice i printovi ). Prva dela sežu iz takozvanog „ranog perioda“, odnosno iz 1878. godine. Potom su tu dela koja su nastala u Briselu, Hagu, Antverpenu, Parizu, Arlu… Gotovo 70 dela, nastalih 1890. godine u francuskom selu Over sir Oazu, u kome se Vinsent Van Gog lečio i mahnito slikao, pre nego što će pucnjem iz revolvera presuditi sebi, takođe su dostupna publici širom planete.

Auveirs sur Oise Van Gog
„Over sur Oaz“, Van Gog Foto: Promo

Inače, najvećom riznicom iz opusa slavnog slikara diči se Muzej „Van Gog“. Ova amsterdamska institucija čuva oko 200 slika, 500 crteža i 700 pisama Van Goga, a među najčuvenijim umetničkim delima muzeja su slike „Suncokreti“, „Cvetanje badema“, „Ljudi koji jedu krompir“, „Sejač“, koje se takođe mogu videti na novoustanovljenoj digitalnoj platformi.

Kako su naveli iz muzeja, koji stoje iza ove inicijative, cilj je da se uskoro na jednom mestu, onlajn nađe celokupan opus holandskog slikara, koji je trenutno razasut po svetu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar