Wouter van der Veen, Foto: Kyodo/Newscom / Newscom / Profimedia

Tačna lokacija odakle je Vinsent van Gog verovatno naslikao svoje poslednje remek-delo, možda samo nekoliko sati pred smrt pre tačno 130 godina, otkrivena je uz pomoć razglednice.

Prizor na slici „Korenje stabala“, sa deblima i korenjem koje raste na padini u blizini francuskog sela Over sir Oaz, blizu Pariza, prvi put je primetio direktor Van Gogovog instituta Vuter van der Ven na razglednici koja datira iz perioda od 1900. do 1910. godine.

Nakon uporedne studije slike, razglednice i trenutnog stanja obronka brda, istraživači iz Van Gogov muzeja i Bert Maes, specijalizovan za istorijsku vegetaciju, zaključili su da je to „verodostojno“ mesto gde je Van Gog napravio svoje poslednje slikarske poteze, piše „Gardijan“.

Foto: EPA-EFE/VAN GOGH MUSEUM

Glavno stablo na slici preživelo je 130 godina nakon smrti holandskog majstora, a dugo se veruje da je Van Gog radio na „Korenju stabala“ malo pre nego što se ubio u svojoj 38. godini.

Andries Bonger, zet Van Govog brata Tea, opisao je u pismu kako je „jutro pre smrti Van Gog naslikao šumu punu sunca i života“.

Lokalitet, iza drvene konstrukcije postavljene radi njegove zaštite, zvanično je priznat na ceremoniji kojoj su u utorak prisustvovali Emili Gordenker, generalna direktorka Van Gogovog muzeja u Amsterdamu, i Viljem van Gog, Teov unuk.

„Sunčeva svetlost koju je slikao Van Gog ukazuje da su poslednji potezi četkice naslikani krajem popodneva, što pruža više informacija o toku ovog dramatičnog dana koji je završen njegovim samoubistvom“, rekao je tom prilikom Van der Ven.

Teio Medendorp, istraživač u Van Gogovom muzeju, rekao je da je slikar proveo poslednjih 70 dana u tom mestu i da je verovatno prošao mnogo puta pored te lokacije pre nego što je odlučio da je ovekoveči na platnu.

„Jasne su sličnosti rastinja na razglednici sa oblikom korenja na Van Gogovoj slici. Činjenica da je to njegovo poslednje umetničko delo čini sve još izuzetnijim, pa čak i dramatičnijim. Mora da je često prolazio pored ovog mesta, odlazeći do polja koja se protežu iza dvorca Over, gde je slikao nekoliko puta tokom poslednje nedelje svog života i gde će na kraju i pucati sebi u grudi“, rekao je on.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar