Zoja Đorđević, Zoja Djordjević, harfistkinja, harfa, koncert, najava
Zoja Đorđević Foto: Marko Risović

Uz muziku sam se budila, igrala, spavala... Probe, koncerti, festivali, muzičari su činili okruženje u kojem sam odrastala, kaže za Nova.rs muzičarka Zoja Đorđević uoči koncerta u Beogradskoj filharmoniji 15. juna.

Mlada, talentovana harfistkinja Zoja Đorđević održaće, u organizaciji Multikultivatora, donatorski koncert „The Strings of Desire“ 15. juna u sali Beogradske filharmonije.

Đorđevićeva, koja je tokom protekle decenije nagrađivana na brojnim takmičenjima u Srbiji i inostranstvu, nosilac je Vukove diplome u dve srednje škole, a u muzičkoj školi „Stanković“ proglašena je za đaka generacije. Ove godine započinje studije na prestižnoj akademiji u Norveškoj.

Harfistkinja je prvi solistički koncert održala kada joj je bilo samo 14 godina u Velikoj sali Doma omladine. Samostalno, sa kamernim sastavima ili bendom nastupala je na Kolarcu, u konaku Kneginje Ljubice, galeriji KCB, na Mikser festivalu, u Super dotu, Međunarodnom festivalu harfe u Beogradu, otvorila je koncert dueta Catrin Finch & Sekou Keita 2019, a prošle godine nastupila je na zvaničnoj proslavi rođendana kraljice Elizabete Druge u rezidenciji ambasadorke Ujedinjenog Kraljevstva u Beogradu.

Talenat mlade harfistkinje nikako ne ostaje neprimećen, pa je tako Izabel Peran, profesorka harfe i šef gudačkog odseka na Norveškoj muzičkoj akademiji ocenila da će „Zoju njen dar i sposobnosti učiniti odličnim muzičarem“, dok je čuvena britanska harfistkinja Ketrin Finč stekla ovakav utisak:

– Bila sam impresionirana standardom njenog nastupa i prepoznala sam u njoj značajan talenat!

Zoja Đorđević, Zoja Djordjević, harfistkinja, harfa, koncert, najava
Zoja Đorđević Foto: Rade Marković

Zoja Đorđević odrasla je, kako priča u razgovoru za Nova.rs, u kući u kojoj je muzika oduvek zauzimala značajno mesto:

– Uz muziku sam se budila, igrala, spavala… Probe, koncerti, festivali, muzičari su činili okruženje u kojem sam odrastala. Imala sam samo četiri godine kada sam prvi put bila na Umbria Jazz festivalu u Peruđi – seća se instrumentalistkinja.

Mlada muzičarka započinje ove godine studije na Norveškoj muzičkoj akademiji, u klasi čuvene profesorke Izabel Peran. U Oslo se zapućuje na „nagovor“ saksofoniste Rastka Obradovića koji je tamo studirao džez:

– Po povratku u Beograd pričao mi je kako je klasa sjajna i da harfisti iz cele Evrope odlaze na audiciju za klasu Izabel Peran. U tom trenutku sam završavala nižu muzičku školu, ali mi je već tada bilo jasno da želim da studiram u inostranstvu. Od trenutka kada sam savladala bazičnu terminologiju i sporazumevanje na engleskom jeziku nisam propustila nijednu priliku da se sretnem sa umetnicima iz inostranstva i od njih nešto naučim. Susret sa drugim kulturama, i drugačijim iskustvima je oduvek za mene bio paleta karaktera, izraza i ličnih dostignuća. Mislim da je internacionalno iskustvo, umrežavanje od značaja za lični i profesionalni razvoj – ocenjuje Đorđevićeva.

Norveška je, kako ističe, zemlja koja puno ulaže u kulturu i umetnost i ima razvijen sistem podrške razvoju muzike u svim žanrovima.

– Muzičko obrazovanje je sistematično a ipak slobodno i pruža gotovo neograničene mogućnosti. S druge strane, francuska škola smatra se najboljom školom harfe. Kontaktirala sam profesorku Peran i imala s njom nekoliko onlajn časova. Kliknule smo na prvu. Bilo mi je važno da pronađem profesorku i akademiju koji su, ne najbolji na svetu, već najbolji za mene.

Organizacija Multikultivator, koja je proteklih godina bila „servis“ za odlazak naših mladih na čuveni Berkli, razne džez klinike i festivale po svetu, a stajala je i iza dovođenja silnih inostranih muzičara u Beograd, organizuje 15. juna u Beogradskoj filharmoniji donatorski koncert, s ciljem obezbeđivanja potrebnog novca za studije Zoje Đorđević u Norveškoj.

Na koncertu u sali Beogradske filharmonije 15. juna, s početkom od 20 sati Zoja Đorđević će povesti publiku na putovanje kroz različite epohe i prikazati veliki spektar mogućnosti instrumenta koji svira i nijanse svog muzičkog karaktera. Pored kompozicija i aranžmana za solo harfu, Zoji će se pridružiti vođa violončelista Beogradske filharmonije Aleksandar Latković i alumnista Berkli koledža, flighornista Andrija Gavrilović.

– Kada sam 2017. godine spremala debi solistički koncert prvi put sam ostvarila pravu saradnju sa drugim muzičarima i zaista doživela šta znači svirati sa nekim. Imala sam sreću da sviram sa kolegama koji su u tom trenutku već završili studije u Beogradu, Americi i Norveškoj i vodili su me kroz taj proces. Troje muzičara, tri različita karaktera, tri različita pristupa u radu i neprocenjivo iskustvo u samo nekoliko dana. Imala sam utisak da mi je proces bio čak lepši od samog nastupa. Naravno i jedno i drugo ima svoje čari. Ja bih volela sve da radim. Tokom školovanja nisam imala puno prilika da sviram sa orkestrom i to je definitivno nešto što želim da radim tokom i nakon studija. Kamerni ansambli, klasičarski ali i u nekom muzičkom krosoveru mi takođe deluju vrlo privlačno.

Zanimljivo je da je, pored srednje muzičke škole, Zoja Đorđević završila i srednju umetničku školu Tehnoart – smer stilski krojač.

– Volim da istražujem modne stilove različitih epoha. Mogu da sašijem sebi i neki komad odeće po jednostavnijim krojevima. Možda ću jednog dana sama sebi dizajnirati i krojiti garderobu za nastupe…

Bonus video: Glas, dirka, bas

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar