Foto:Košutnjak film/Stefan Tomasevic/ATAImages

Na 44. Moskovskom filmskom festivalu ostvarenje mladog reditelja Siniše Cvetića osvojilo je priznanje “Sveti Đorđe” za najboljeg reditelja i nagradu publike, saopštio je Filmski centar Srbije.

Film “Usekovanje”, nastao po scenariju Davida Jakovljevića, predstavlja portret jedne porodice i njene crne ovce i najmlađeg člana – Jovana. Sve ih pratimo u jednom danu, u stanu za vreme slave Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja, gde roditelji kriju od Jovana i gostiju da se razvode, a on krije od njih da se drogira i nada se da će ga vanzemaljci izbaviti iz beznadežnog i besmislenog postojanja na zemlji. Postepeno, kroz slavsku atmosferu i alkohol, kao i pojavu nenajavljenog gosta, dolazi do otkrivanja tih, ali i drugih porodičnihtajni i sukoba.

Film Usekovanje Foto: FCS/Promo

“Prilikom pisanja scenarija na umu smo imali i izvodljivost, pa smo odlučili da se radnja većinski zbiva u jednom prostoru, što se negde poklopa i sa mojim ranijim kratkim filmovima ‘Dinosaur’ i ‘Izvršenje’. Taj koncept mi je interesantan i volim takve filmove. Glumci koje ovde imamo su u suštini ono što najvažnije što nosi film, imamo izuzetno dobro podelu”, objasnio je Cvetić za sajt FCS-a.

#related-news_1

Uloge tumače Pavle Mensur, Bojan Žirović, Aleksandra Balmazović, Marko Grabež, Anita Ognjanović, Zlatan Vidović, Dubravka Kovjanić, Milica Janevski, Aleksandar Đurica, Aleksandra Pleskonjić Ilić, Jovana Gavrilović i Momčilo Pićurić.

Film je tokom leta prikazan na dva domaća festivala, i na oba je nagrađen. Na jubilarnom, 50. filmskom festivalu u Sopotu dobio je nagradu žirija publike, a na 57. “Filmskim susretima” u Nišu osvojio tri nagrade: povelju za izuzetnu žensku ulogu (Aleksandra Balmazović za ulogu Mile), nagradu za žensku epizodnu ulogu (Anita Ognjanović za ulogu Ane), dok je Specijalno priznanje žirija pripalo Pavlu Mensuru za ulogu Jovana.

Film Usekovanje Foto: FCS/Promo

Projekat filma “Usekovanje” podržao je Filmski centar Srbije (FCS) u junu 2020. godine na Konkursu za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih debitantskih igranih filmova.

Bonus video: 57. Filmski susreti u Nišu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar