Kanski festival Foto:LOIC VENANCE / AFP / Profimedia

Tačno se sećam trenutka kad sam postao poznat. Bilo je to na Kanskom filmskom festivalu. Ušao sam na premijeru "Devičanskog izvora" kao jedan čovek, a izašao kao zvezda.

Tako je davnih dana govorio omiljeni glumac Ingmara Bergmana Maks fon Sidou. To Bergmanovo ostvarenje – „Devičanski izbor“ dobilo je daleke 1960. u Kanu Specijalno priznanje žirija, kao i Fipresci nagradu, a naredne i Oskara za najbolji strani film.

I, zaista, tokom proteklih 77 godina mnogi u svetu kinematografije – glumci, reditelji, scenaristi – stekli su ime baš na Kroazeti. Ima i onih koji će jedan od najstarijih filmskih festivala na svetu, a svakako najprestižniji, uporediti s francuskim vinom i reći – što je stariji to je bolji.

Kanski festival Foto:EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Međutim, uoči večerašnjeg otvaranja 77. Kanskog filmskog festivala na Kroazeti nije sve baš tako idilično…

Čelnici smotre u Kanu danima unazad suočavaju se sa silnim neprijatnostima.

Dok se festivalska dvorana uparađivala i glancala i postavljao crveni tepih stizale su najpre pretnje grupe radnika Kanskog festivala da će stupiti u štrajk zbog malih primanja i loših uslova rada.

Kanski festival Foto:Estelle Carlier / Starface / Profimedia

Ostali su i bez očekivanog gosta. Naime, pre neki dan određena je zatvorska kazna iranskom reditelju Mohamedu Rasulofu, „miljeniku Kana“, čija su tri filma svojevremeno nagrađena na Kroazeti. Iranski zvaničnici najpre su tražili od čelnika Kana da povuku novi film Rasulofa „The Seed Of The Sacred Fig“ iz Glavne takmičarske selekcije, potom su zabranili autorskoj ekipi da izađe iz zemlje, da bi na kraju Rasulofa ponovo osudili na zatvor.

Očekuju se ovih dana i protesti mnogih zbog rata u Izraelu, s obzrom da je Francuska dom najveće jevrejske i arapske zajednice u Evropi. Teško da se niko neće osvrnuti i na još jedan rat koji ne jenjava – onaj u Ukrajini.

Drama na Kroazeti neće izostati

A tu su i neizbežne goruće teme – one o neizvesnoj budućnosti bioskopa u dobu striming platformi, i naravno veštačka inteligencija. Drame tokom narednih dana svakako neće, prognoziraju svetski mediji, izostati.

Ali, vratimo se filmu i glamuru, tako svojstvenom Kroazeti. Crvenim tepihom na Kroazeti prošetaće, između ostalih, Ričard Gir, Demi Mur i Kevin Kostner, a u Glavnom takmičarskom programu su čak 22 filma. Ko će dobiti Zlatnu palmu za najbolji film, a ko za scenario, ili režiju, odnosno mušku i žensku ulogu odlučiće žiri kojim predsedava američka rediteljka i scenaristkinja Greta Gervig. U žiriju, koji će konačni sud saopštiti 25. maja, su i glumci Lili Gledston, Eva Grin, Omar Si, i Pjerfrančesko Favino, rediteljka i glumica Nadin Labaki, reditelji Huan Antonio Bajona i Hirokazu Kore-eda, kao i scenaristkinja i fotografkinja Ebru Džejlan.

Još od kako je najavljeno da će se svetska premijera dugoočekivanog filma Frensisa Forda Kopole, na kom je radio decenijama, „Megalopolis“ desiti u Kanu, i to u takmičarskoj selekciji, mnogi su ga svrstali u favorita za Zlatnu palmu.

Frensis Ford Kopola Foto:EPA-EFE/KIMMO BRANDT

Premijera će se desiti u četvrtak, a autor trilogije „Kum“ radnju smešta u Njujork gde arhitekta vizionar (igra ga Adam Drajver) pokušava da ponovo izgradi „smrvljeni“ grad. Glavno pitanje uoči starta Kana jeste da li 85-godišnji Kopola s „filmom života“, kako je sam nazvao „Megalopolis“, može da parira ranijim remek-delima za koja je dobio Zlatnu palmu – „Apokalipsa danas“ i „Prisluškivanje“.

Laureat Zlatnog lava na prošloj Veneciji za „Jadna stvorenja“ Jorgos Lantimos ovoga puta će u Kanu predstaviti novu saradnju s glumicom Emom Stoun, koja je ovenčana Oskarom, u filmu „Kinds of Kindness“. Reditelj Ali Abasi publici predstavlja biografski film o formativnim godinama u životu Donalda Trampa „The Apprentice“ u kom igra Sebastijan Stan.

Karim Ainouz Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Nedavni gost beogradskog Festa – Brazilac Karim Ajnuz donosi u Kan „Motel Destino“, britanska sineastkinja Andrea Arnold ostvarenje „Bird“, a Dejvid Kronenberg „The Shrouds“. Posle „Božje ruke“ Italijan Paolo Sorentino konačno ima novi film – „Parthenope“, a u Kan se vraća i Oliver Stoun, koji je posle ostvarenja o prvom čoveku Rusije Vladimiru Putinu, ovoga puta snimio dokumentarac „Lula“, o brazilskom predsedniku Da Silvi.

Jacques Audiard Foto:EPA-EFE/IAN LANGSDON

Francuski reditelj koji je već ovenčan Zlatnom palmom – Žak Odrijar snimio je mjuzikl o meksičkom bosu narko kartela, koji se podvrgava operaciji promene pola kako bi izbegao istragu – „Emilia Perez“, a u filmu igra i pop zvezda Selena Gomez.

Reditelj, koji je pre dve godine otvorio Kan s naslovom „Rez“, Mišel Azanavisijus ima novi film – „La Plus Precieuse des Marchandises“, koji je u trci za nagradu, kao i njegov zemljak Klod Leluš s ostvarenjem „L’ Amour ouf“. Tačno 48 godina nakon što je film, za koji je pisao scenario – „Taksista“ ovenčan Zlatnom palmom Pol Šreder dolazi s novim rediteljskim poduhvatom – „Oh Canada“.

Pol Šreder Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Već za sutra zakazana je svetska premijera novog nastavka iz serijala o „Pobesnelom Maksu“ – „Furioza“ Džordža Milera, u kom igra Anja Tejlor-Džoj, s tim što se ovaj naslov prikazuje u vantakmičarskoj selekciji, kao i novi vestern glumca i reditelja Kevina Kostnera. Epski spektakl, kako je najavljen, Kostner je naslovio „Horizon, an American Saga“. Pred publiku u Kanu stiže i jedna od najskupljih kineskih filmskih produkcija ikada – „She’s Got No Name“.

Meril Strip tek drugi put na Kroazeti

Kanski filmski festival biće otvoren večeras novom francuskom nadrealističkom komedijom Kventina Dupjua „The Second Act“ u kojoj igraju Lea Sedu, Louis Garel i Vinsent Lindon. Tokom svečane ceremonije na Kroazeti slavna glumica Meril Strip biće ovenčana počasnom Zlatnom palmom za životno delo.

Meril Strip Foto:EPA-EFE/NEIL HALL

Kuriozitet je da će ovo biti tek drugi dolazak glumačke legende u Kan i to tačno 35 godina nakon što je dobila nagradu na Kroazeti za najbolju žensku ulogu u filmu „Plač u tami“ Freda Skepisija. S obzirom da će se od večeras naći u društvu kolega, kakvi su Žana Moro, Džejn Fonda ili Katrin Denev, i ne čudi što je uoči dolaska u Kan Strip izjavila:

– Počastvovana sam, jer dobiti nagradu u Kanu znači da ste dostigli najviši nivo u filmskoj umetnosti. Osećate se ponizno ali i uzbuđeno kad dobijete mogućnost da stojite u senci prethodnih laureata!

A 25. maja, na zatvaranju 77. smotre, iste večeri kad će biti poznati i laureati nagrada u svim takmičarskim selekcijama, još jedna počasna Zlatna palma otići će u ruke slavnog američkog sineaste Džordža Lukasa, koji je poručio:

Džordž Lukas Foto:MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

– Kanski festival uvek imao specijalno mesto u njegovom srcuaista sam počastvovan ovim specijalnim priznanjem, koje mi znači mnogo.

Neophodne promene i revolucija

Strahuju čelnici festivala i da će se pokret #MeToo, koji je tek sad zahvatio Francusku, oglasiti u narednim danima, kad su sve oči sveta uprte u Kan, pogotovo nakon nedavnog privođenja Žerara Depardjea zbog optužbi za nedolično ponašanje na filmskim setovima.

Već danima se spekuliše da će ceremoniju otvaranja najprestižnije filmske smotre na svetu, ali i potonje dane, zaseniti nove, eksplozivne optužbe na račun reditelja za seksualna nepočinstva francuske glumice i rediteljke Žudit Godreš.

Judith Godreche Foto:Tanjug/AP Photo/Lewis Joly

Početkom godine Godreš je optužila reditelje Benua Žakoa i Žaka Doajona da su je silovali dok je bila tinejdžerka. Te optužbe za seksualni napad , uprkos tome što su ih i Žako i Doajon odbacili kao netačne, potresle su francusku javnost, a čak je i dodela tamošnjih Oskara – Cezar nagrada bila u senci govora Godreš, koja je kritikovala „nivo nekažnjivosti, poricanja i privilegija u filmskoj industriji”. Isto to učinila je i pred komisijom Francuskog Senata. I novi, kratki film sineastkinje „Moi Aussi“ otvara sutra selekciju Izvestan pogled. A u tom filmu Godreš je najpre ovekovečila u Parizu skup stototina i stotina žena koje su bile žrtve seksualnog zlostavljanja. Mnoge od njih rediteljki su potom do detalja opisale svoja bolna iskustva, a njen je cilj da ovim ostvarenjem ohrabri još žrtava da se oglase.

– Nadam se da će me svi čuti. Nisam zainteresovana za to da budem simbol nekoga ko sprovodi hajku nad svima u filmskoj industriji. Samo se borim za neke promene. Znate, to se zove revolucija – poručila je Žudit Godreš.

Vladimir Perišić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

U tom programu, u kojem Godreš premijerno prikazuje film, žirijem će predsedavati kanadski sineasta Gzavije Dolan, dok će jedan od članova žirija u selekciji Kratkog filma biti i srpski reditelj i scenarista Vladimir Perišić, koji je za Nova.rs ranije izjavio:

– Čast mi je da sam deo ovog žirija i radujem se da otkrijem filmove u selekciji. To je žiri koji dodeljuje Zlatnu palmu za kratki film i nagrade za najbolje studentske filmove. Moj diplomski film „Dremano oko“ je bio u toj selekciji i moj prvi susret sa Kanom. Imam posebnu emotivnu vezu sa tom selekcijom i radujem se da joj se na ovaj način vratim.

Bonus video: Zvezde na crvenom tepihu u Veneciji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar