Žiri kanskog festivala Foto: Gabriel BOUYS / AFP / Profimedia

Ko će osvojiti Zlatnu palmu za najbolje ostvarenje na predstojećem 77. Kanskom filmskom festivalu odlučiće devetočlani internacionalni žiri, kojim će predsedavati američka rediteljka i scenaristkinja Greta Gervig.

Autorki prošlogodišnjeg blokbastera „Barbi“ Greti Gervig, za koju je ranije obnarodovano da će biti na čelu žirija najznačajnijeg filmskog festivala na svetu pridružiće se troje glumaca, troje reditelja i jedna scenaristkinja, saopštili su čelnici smotre na Kroazeti, koja počinje 14. maja.

Greta Gervig Foto: EPA-EFE/KYLE GRILLOT

U žiriju će, pored Grete Gervig, biti i glumica nominovana za Oskara za rolu u filmu Martina Skorsezea „Ubistva pod cvetnim mesecom“ Lili Gledston, francuske glumačke zvezde Eva Grin i Omar Si, i najtraženiji italijanski dramski umetnik Pjerfrančesko Favino. U žiriju će biti i libanska rediteljka i glumica Nadin Labaki (dobitnica nagrade žirija u Kanu 2018, prim.aut.), španski reditelj Huan Antonio Bajona (višestruki laureat priznanja Goja) i japanski sineasta Hirokazu Kore-eda (na prošlom Kanskom festivalu njegov film „Monster“ nagrađen za najboji scenario), kao i turska scenaristkinja i fotografkinja Ebru Čejlan (ovenčana Zlatnom palmom za rad na ostvarenju Nurija Bilgea Džejlana „Zimski san“).

Ovih devetoro umetnika daće svoj sud o laureatima prestižnih nagrada na Kroazeti. Pored one najznačajnije – Zlatne palme za najbolji film, žiri će odlučiti o dobitnicima priznanja za najboljeg reditelja, scenario, glumicu i glumca…

Žiri će birati između 22 filma, koliko ih je u Glavnom takmičarskom programu. Među njima su nova ostvarenja Frensisa Forda Kopole („Megalopolis“), Alija Abasija („The Apprentice“), Karima Ajnuza („Motel Destino“), Andree Arnold („Bird“), Dejvida Kronenberga („The Shrouds“), Mišela Azanavisijusa („La Plus Precieuse des Marchandises“), Jorgosa Lantimopsa („Kinds of Kindness“), Paola Sorentina („Pathenope“), Kloda Leluša („L’ Amour ouf“), Pola Šredera („Oh Canada“), Žaka Odrijara („Emilia Perez“)…

Na prethodnom Kanskom festivalu trijumfovao je jedan od najhvaljenijih i najnagrađivanijih filmova prošle godine – „Anatomija pada“ Žastin Trije. Žirijem je prošlog maja predsedavao prethodni dobitnik Zlatne palme za „Trougao tuge“ Ruben Ostlund.

Žastin Trije sa Zlatnom palmom Foto: EPA-EFE/GUILLAUME HORCAJUELO

Kanski festival biće otvoren 14. maja svetskom premijerom novog filma Kventina Dupjua „The Second Act“, u kom igraju Lea Sedu i Vinsent Lindon, a najavljen je kao „nadrealna komedija“. Pored Dupjuovog novog naslova u vantakmičarskoj selekciji publika na Kroazeti moći će da vidi i epski vestern Kevina Kostnera „Horizons: An American Saga – Chapter 1“ i novi nastavak iz serijala o „Pobesnelom Maksu“ – „Furiosa: A Mad Max Saga“ koji potpisuje Džordž Miler.

Pored žirija u Glavnom takmičarskom programu, čelnici Kana ranije su saopštili da će žirijem u selekciji Izvestan pogled predsedavati kanadski sineasta Gzavije Dolan, dok će jedan od članova žirija u selekciji Kratkog filma biti i srpski reditelj i scenarista Vladimir Perišić.

Kanski filmski festival će po 77. put biti održan od 14. do 25. maja.

Bonus video: Vudi Alen u Veneciji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare