Damir Handanović, Ivan Karl, Ivana Vujić, Jug Radivojević, Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Upravnici pozorišta u Beogradu potvrdili su za Nova.rs da će prilagoditi radno vreme svojih kuća u skladu sa odlukom Vlade Srbije da sve aktivnosti završe do 21 sat. Zbog toga, predstave će počinjati najkasnije u 18.00 ili 18.30.

Ove restriktivne mere su uvedene na savet stručnog dela Kriznog štaba.

“Neću da pristanem na poniženje da igram predstave od 18 sati“, rekao je danas za portal Nova.rs legendarni glumac Petar Božović.

Šta kažu upravnici?

Jug Radivojević, prvi čovek Beogradskog dramskog pozorišta, kaže za Nova.rs. da nastavljaju sa radom borbeno do kraja godine.

– Uz jednu situaciju koja je veoma specifična, a to je to pomeranje početka predstava. Videćemo kako će se to odraziti na posetu. I to je svakako jedno od rešenja jer suština je da nastavimo rad i da se ne zaustavimo. Prilagođavaćemo se kao i prethodnih meseci.

Na naše pitanje u čemu je mera bezbednosti ako broj publike ostaje isti i u 18 i u 21 sat, Radivojević kaže da razlike nema.

– Ali, ima veze sa odlukom da sve radi do 21 čas, i to shvatam kao jednu formalnu odluku koja se odnosi na sve, da ispoštujemo i budemo deo sistema. Nama je važno da možemo da nastavimo da igramo. Situacija nam sa tom satnicom nije idealna ali i ona je bolja nego da je doneta odluka da ne igramo.

Napominje da su ozdravili skoro svi ljudi koji su bili zaraženi, vraćaju se i oni koji su bili u izolaciji, tako da će pokušati da do kraja godine odigraju planirani repertoar.

– U januaru bismo pravili pauzu jer to nikad nije bio popularan mesec za igranje repertoara, nego bismo održavali probe i spremali nove premijere, kako bismo početkom februaru nastavili sa repertoarom – zaključio je Jug Radivojević.

Dan Narodnog pozorišta onlajn

Upravnica Narodnog pozorišta Ivana Vujić ukazuje da nastavljaju da rade po novim merama.

– Ako je predstava u trajanju od jednog sata, onda ćemo počinjati u 19 sati, a ako je duža, onda ćemo početi ranije. Mi imamo neke predstave kao što je „Bastijen i Bastijena“, Mocartova opera za mlade, koja se uvek izvodi nedeljom u 18 sati. Potrudićemo se da ostale predstave odigramo tako da omogućimo i umetnicima i publici da u određeno vreme jer mi moramo kuću da ispraznimo i zatvorimo do 21 sat – priča Vujić i dodaje da će obeležavanje Dana pozorišta, zakazano za 22. novembar, umesto uživo biti prenošeno putem videa.

– Ne želimo da dovedemo u rizik od zaraze veliki broj naših penzionera koji uvek dođu na taj dan. Imamo oko 70 dobitnika nagrada povodom ovog dana, velika smo kuća i moramo da mislimo na sve. Epidemiološki uslovi nisu dobri da bi se okupili svi oni koje bismo želeli da budu tu, ali napravićemo gala materijal koji će biti prikazan preko našeg sajta – rekla je upravnica nacionalnog teatra.

Upravnik Ateljea 212 Novica Antić kaže da osim pomeranja predstava na 18 sati, sve ostalo ostaje isto.

Sledi test period

– Nije zabranjeno okupljanje, to ne postoji u pozorištu. Mi ćemo svoj repertoar uskladiti sa time uz neku moju bojazan da nećemo imati publike. I ovako se povećava broj zaraženih i opada nam broj posetilaca, što je i normalno. Ja se i divim našim gledaocima koji su verni i dolaze na predstave. Ali sa ovim pomeranjem, pitanje je da li će moći da dođu, jer to je vreme kada se mnogi vraćaju sa posla, kada je špic u gradu. Ali eto, krećemo i prva predstava na repertoaru u novom terminu biće u četvrtak – priča Antić, i dodaje da je ove okolnosti zahtevaju prilagođavanje.

Nije laka situacija: Upravnici pozorišta letos u Skupštini grada, Novica Antić prvi zdesna Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

– Mnoge zemlje tako rade, neke su potpuno zatvorile kao Nemačka, Austrija. I to mora da ima racionalni rezon. Ukoliko bude publike, igraće se, ako ne, nećemo. Eto, sledi nam test period i videćemo da li će funkcionisati.

Iz Zvezdara teatra danas je saopšteno da će u skladu sa merama Vlade Srbije predstave počinjati u 18.30.

“Obaveštavamo našu publuku da će se od utorka, 17. novembra, sve predstave sa našeg repertoara igrati sa početkom od 18.30 časova, odnosno sat vremena ranije od planiranog”, ističe se u saopštenju i dodaje:

“Svima kojima novo vreme izvođenja predstava ne odgovara možemo zameniti karte ili vratiti novac. Zamena ili povraćaj novca moguć je najkasnije na dan predstave za koju karte važe.

Tokom izvođenja predstava pridržavaćemo se svih preporučenih mera bezbednosti kako bismo sve rizike sveli na minimum, a održali zadovoljstvo rada i posete pozorištu.

Bićemo krajnje odgovorni prema publici, glumcima i svim izvođačima predstava, poštujući sve preporuke za bezbedan rad ustanova kulture u novonastalim okolnostima, verujući da će pozorište i nadalje biti bezbedno mesto slobodnog duha i istinske potrebe za kulturom“, saopšteno je iz Zvezdara teatra.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare