Vanja Janketić Foto: Instagram/janxnina

Dugogodišnji inspicijent, povremeno i glumac Vanja Janketić preminuo je u 72. godini posle duge i teške bolesti, potvrđeno je portalu Nova.rs.

Ivan Vanja Janketić je umro 3. aprila u Beogradu, nakon što se dugo borio s rakom pluća, potvrdio je za naš sajt dramski pisac i prvi čovek Zvezdara teatra Dušan Kovačević.

Janketić je nekoliko decenija radio kao inspicijent ali i glumac-statista u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, a dugi niz godina bio je angažovan i u Zvezdara teatru.

Ivan Vanja Janketić rođen je u Beogradu 23. decembra 1950. godine. Inspicijent je dolazio iz ugledne glumačke loze Janketića.

U stalni radni odnos u Jugoslovenskom dramskom pozorištu stupio je 1. juna 1979, a pre toga nastupao je u čuvenoj predstavi „Veseli dani ili Tarelkinova smrt“ A. V. Suhovo-Kobilina u režiji Branka Pleše. U tom komadu koji je pomerio teatarske granice u nas iz 1973. igrali su Nikola Simić, Mirjana Vukojčić i Miodrag Radovanović. U penziju je otišao 27. decembra 2013. Kao inspicijent vodio je oko stotinu, a statirao u četrdesetak predstava. Bio je inspicijent i glumac-statista u svom JDP-u, a predstave je vodio, ponekad i nastupao u njima, i u Zvezdara teatru i Ateljeu 212.

Samo u Zvezdari je odigrao oko 1.800 predstava Dušana Kovačevića, između ostalog u komadima „Klaustrofobična komedija“, „Profesionalac“, „Urnebesna tragedija“, „Generalna proba samoubistva“, „Doktor Šuster“, „Lari Tompson – tragedija jedne mladosti“ i „Život u tesnim cipelama“.

„Svojim posebnim šarmom, harizmom i duhovitošću je bio nedovojivi deo Zvezdara teatra. Mnogo će nam nedostajati“, saopštili su iz Zvezdare.

Janketić je iza sebe je ostavio suprugu i sina.

Bonus video: Orson Vels

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare