Dejan Vukićević Foto:Narodna biblioteka Srbije

Dejan Vukićević, srpski književnik i rukovodilac Fonda starih, retkih i minijaturnih knjiga u Narodnoj biblioteci Srbije preminuo je u 57. godini posle kratke i teške bolesti, saopštila je NBS.

Dejan Vukićević, rođen 1965. godine u Kraljevu, tokom karijere je objavio više priča i dva romana, radio je na biografijama 30 srpskih književnika, a ovenčan je najznačajnijim nagradama iz oblasti bibliotečko-informativne delatnosti, podsećaju iz Narodne biblioteke Srbije.

Rukovodilac Fonda stare, retke i minijaturne knjige, u Odeljenju Posebnih fondova Narodne biblioteke Srbije za bibliografiju časopisa Delo od Bibliotekarskog društva Srbije 2007. godine dobio je nagradu „Stojan Novaković“, a istim priznanjem ovenčan je i 2012. godine za Bibliografiju srpskih enciklopedija i leksikona.

Nagradu „Marija Ilić Agapova“ dobio je 2012. godine kao najbolji bibliotekar grada Beograda, priznanje Dejan Medaković za knjigu „NON IMPRIMATUR ili cenzura u bibliotekarstvu i izdavaštvu“ i nacionalno priznanje „Janko Šafarik“ za ukupan doprinos bibliotekarskoj struci.

Književne radove počeo je da objavljuje 1988. godine. Bavio se pre svega prozom, ali je objavio i nekoliko eseja i književnih prikaza o Mariju Vargasu Ljosi, Servantesu, Gogolju, Lotreamonu, Andreju Makinu, Alesandru Bariku.

Objavio je dva romana i četiri knjige priča, a jedna od njih „Omama“ bila je u izboru za Andrićevu, Vitalovu i nagrade „Stevan Sremac“, i „Biljana Jovanović“, kao i u širem izboru Ninove nagrade.

Bio je zastupljen u petnaestak zbornika i antologija, a časopis „Književnost“ je 2001. godine objavio tematski blok o njemu. Proza Dejana Vukićevića bila je predmet na dva naučna međunarodna skupa u Nišu i Trnovu u Bugarskoj.

Dejan Vukićević biće sahranjen sutra u 13 sati na groblju u Konarevu kod Kraljeva, dok će komemoracija u Narodnoj biblioteci Srbije biti održana naknadno.

Bonus video: Beogradske adrese srpskih pisaca

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare