Melvin Van Peebles
Foto: EPA-EFE/STEPHANE REIX

Melvin Van Pibls, revolucionarni dramski pisac, muzičar i reditelj, najpoznatiji po filmovima vezanim za talas “Blaxploitation” filmova početkom 70-ih, umro je u 89. godini.

Njegova porodica je objavlila da je Melvin, otac glumca Maria Van Piblsa, umro u utorak na Menhetnu, u Njujorku, piše „Gardijan

Foto: Keystone Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

„Tata je znao da su crne slike važne. Ako slika vredi hiljadu reči, koliko vredi film?“, izjavio je sin Mario.
„Želimo da budemo uspeh koji vidimo, a želimo da vidimo da smo slobodni. Istinsko oslobađanje nije značilo oponašanje mentaliteta kolonizatora. To je značilo ceniti moć, lepotu i međusobnu povezanost svih ljudi“, dodao je on.

Multitalentovani Van Pibls, zvan „kum modernog crnog filma“, napisao je puno knjiga i dramskih komada, snimio nekoliko albuma, svirajući različite instrumente i donoseći stihove u rep stilu. Ali najpoznatiji je po filmu „Sweet Sweetback’s Baadasssss Song”, jednom od najuticajnijih filmova toga vremena.

Niskobudžetni, art haus film, Melvin je napisao, režirao, producirao i u njemu glumio. U pitanju je pomahnitala, hiperseksualna i nasilna priča o crnom uličnom prevarantu koji je bežao od policije nakon što je ubio bele policajce koji su tukli crnog revolucionara.

Film je koštao 500 hiljada dolara, a zaradio je 14 miliona na blagajnama bioskopa. Međutim, i komercijalnog uspeha, Melvin nije želeo da napusti status nezavisnog umetnika.

Bonus video: Ana Ćurčin, nagrada Milan Mladenović:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar