Ljubomir Šimunić Šime, Foto: Gregoriani Zupany/Youtube

Juče je u 79. godini života u Beogradu preminuo filmski autor, fotograf i vizuelni umetnik Ljubomir Šimunić Šime.

Piše: Suzana Sudar

Rođen je 1942. u Beogradu. Fakultet dramskih umetnosti upisao je 1971. kada kupuje i prvu filmsku kameru i započinje rad na eksperimentalnom filmu. Na Festivalu mladog filma u francuskom gradu Ijersu 1979. dobija Gran Pri kritike za trilogiju filmova Pression, Gerdy zločesta vještica i Šta Slavicu očekuje u životu. Njegovim filmovima je 2009. godine bio posvećen program Eksperimentalni forum Filmskog festivala u Solunu.

Paraleno sa filmom počeo je da se bavi fotografijom sredinom sedamdesetih godina prošlog veka. Koristio je foto-aparat Polaroid SX-70 koji je prvi koristio u Beogradu. Polaroidi, uglavnom erotskog karaktera, bili su smešteni u crne svilene albume, a taj prvi opus nosio je naziv Svilena vremena. Krajem 1970-ih započinje rad u oblasti crno-bele fotografije koji rezultira erotskim ciklusima Tajni život beogradske periferije, Beograd danju i noću, Foto-priče i Prljavi snovi. Fotografije iz ovih ciklusa takođe su bile smeštene u svilene albume u čijim su džepovima bili pohranjeni komadi donjeg veša (vlasništvo modela), bočice sa mirisom i kasete sa odgovarajućom muzikom. Ovi albumi nisu nikada bili javno izloženi, već su bili dostupni samo uskom broju prijatelja.
Rad na velikom ciklusu fotografija Family Album započinje 1980. godine. Ovaj serijal nije nikada u celosti izložen, a jedan njegov deo, rađen soft-filterom u duhu piktorijalizma, posvećen je Alfredu Štiglicu. Poslednji ciklus fotografija na negativ kolor-filmu nosi naziv U potrazi za izgubljenim slikama detinjstva i rađen je za vreme bombardovanja 1999. godine.

Rad sa digitalnom tehnologijom promenio je karakter Šimunićevih fotografija i u tom periodu, počevši od 2000. godine, nastaju ciklusi Potraga za nogama frizerke Nade, Vue de la fenetre (posvećen Anri Matisu) i Psychodelict Stairway (posvećen Alfredu Hičkoku), kao i serijal The Night, The Adventure i The Eclipse, posvećen istoimenim filmovima Mikelanđela Antonionija.

U Salonu Muzeja savremene umetnosti 2012/13. priređena je Šimunićeva izložba “Tajni život beogradske periferije. Filmovi i fotografije 1973-2012“, tematska retrospektiva na kojoj su predstavljeni izabrani eksperimentalni osmomilimetarski filmovi, polaroidi i crno-bele fotografije koji su temom ili sadržajem orijentisani prema erotici.

Šimunić je izlagao na brojnim samostalnim i kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu i dobitnik je više pohvala i nagrada, među kojima je i Zlatna medalja FIAP-a za 1996. godinu. Dobitnik je nagrade “Branko Vučićević” Festivala meta filma 2018. Bio je saradnik kultnog beogradskog časopisa Izgled.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar