Vesna Latinger Foto: jdp.rs

Glumica Vesna Latinger preminula je u 80. godini, posle duge i teške bolesti, saopštilo je Jugoslovensko dramsko pozorište.

Dramska umetnica Vesna Latinger, nekadašnja članica ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta, umrla je u Jerusalimu.

Rođena je 29. avgusta 1942. godine u Mostaru, a glumu je završila na Akademiji za pozorište, film, radio i TV u Beogradu.

Krajem 1969. godine biva primljena u ansambl Jugoslovenskog dramskog pozorišta kao jedna od takozvanih „Bojanovih beba“, odnosno grupe mladih glumaca koje je Bojan Stupica primio u angažman u ovaj teatar.

Tokom dugogodišnje karijere, sve do penzionisanja 2000. godine, u JDP-u je ostvarila niz uloga, između ostalog i u predstavama „Sumnjivo lice“ Branislava Nušića, koju je režirao Mata Milošević, „Kad su cvetale tikve“ Dragoslava Mihajlovića u režiji Bore Draškovića, „Nagrada“ Hektora Kinteroa, što je bila poslednja predstava Bojana Stupice, kojom je otvorena Nova scena JDP-a, (nakon njegove smrti ponela Stupičino ime), „Buba u uhu“ Žorža Fejdoa  u režiji Ljubiše Ristića, „Pučina“ Branislava Nušića (režija Dejan Mijač), „Sumrak“ Isaka Emanuilovića Babelja (režija Ježi Jarocki), „Baal“ Bertolta Brehta (režija Eduard Miler), „Mario i mađioničar“ Tomasa Mana (režija i dramatizacija Nikita Milivojević), „Poslednji dani čovečanstva“ Karl Kraus / Nenad Prokić (režija Gorčin Stojanović), Nušićeva „Gospođa ministarka“, opet u Mijačevoj režiji.

Osim u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, Vesna Latinger je ostvarila uloge i na scenama drugih pozorišta, kao i na televiziji i na filmu. Među naslovima u kojima je igrala je i serija „Svetozar Marković“.

Bonus video: Sahrana Dejana Mijača

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar