Foto: T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı

Prvi međunarodni onlajn koncert pod nazivom "DistanTogether" održali su sinoć na "Jutjub" kanalu Srpskog narodnog pozorišta umetnici iz Srbije, Kine, Italije i Turske.

Na inicijativu Opere Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, na zajedničkom onlajn koncertu okupilo se 30 muzičara i 22 pevača.

Pod upravom italijanskog dirigenta Andree Solinasa, članovi hora i orkestra Opere SNP, zajedno sa horovima iz više gradova u Kini, Samsun Devlet operom i baletom iz Turske i Benveneto filharmonijom iz Italije izveli su „Odu radosti“ Ludviga van Betovena, u godini u kojoj se obeležava 250 godišnjica od kompozitorovog rođenja.

Pre koncerta muzičari su predstavili kuće iz kojih dolaze.

Svako iz svog doma priključio se na internet i svirao i pevao, a u Operi SNP-a su sva njihova onlajn uključenja sabirali tehničari u jedan signal i emitovali na „Jutjub“ kanalu teatra.

Muzičari Opere Srpskog narodnog pozorišta su već nešto slično izveli sa numerom „Bella ciao“, kao podršku italijanskom narodu u borbi protiv Kovida-19.

Oni su, svako iz svog doma, uživo odsvirali ovu numeru i taj poduhvat, tehnički veoma zahtevan, obišao je i oduševio svet, a mnoge strane televizije su ga emitovale.

„U pandemiji koronavirusa, nastavljamo da se bavimo našom umetnošću, muzikom i da dopiremo do publike. Dopiremo do celog sveta sa prijateljima iz dalekih zemalja i to je najlepše u ovom projektu. Ostanite kod kuće, ali zajedno i sa muzikom“, rekla je Sezge Enjuseni, operska pevačica iz Turske, za RTS uoči koncerta.

Dirigent Andreas Solinas smatra da muzika „zaista može da bude lek za naša osećanja i našu dušu“.

„Zato mislim da je ovo najvažniji razlog što smo odlučili da muziku delimo sa našom publikom, iako smo kod kuće“, dodao je Solinas.

Koncert je prenošen u Italiji, Turskoj, Kini i Srbiji na RTS Planeti.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram