Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Tri zgrade u koje bismo mogli da se uselimo i nastavimo da radimo predložili smo gradskim vlastima, ali odgovora nema, saopštili su danas predstavnici muzičara i drugih umetnika koji su ostali bez mesta za rad u martu kada su iz BIGZ-a iseljeni zakupci studija i ateljea.

Zgrada BIGZ-a prodata je početkom godine, novi vlasnici su se uselili i zakupcima studija i drugih prostora stigao je nalog da se isele do kraja marta. Nakon što su se umetnici koji su tu stvarali decenijama pre toga okupili krajem marta pred BIGZ-om, predstavnici gradskih vlasti pozvali su ih na razgovor i ponudili su im pomoć da pronađu novi odgovarajući prostor. Tri meseca kasnije, muzičari, vizuelni i drugi umetnici i dalje su na ulici.

– Kada smo organizovali skup ispred BIGZ-a sa zahtevom za dijalogom sa gradom, tražeći neki prostor za rad, oni su nas brzo pozvali i bili smo na protokolarnom sastanku, da se upoznaju sa problemom – kazao je Boris Vlastelica, frontmen grupe Repetitor da današnjem skupu umetnika u Kulturnom centru Grad, ujedno i skupštini nedavno osnovanog udruženja Beogradska alternativna scena (BAS).

Boris Vlastelica Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Na tom sastanku su ih predstavnici grada, dodaje Nemanja Savić iz BAS-a, pitali šta im je potrebno.
– Bili su tu gradski sekretar za kulturu Ivan Karl, zamenik gradonačelnika Goran Vesić i glumac Bule Goncić. Rekli su nam tada su veoma radi da pomognu, da će pogledati prostore, predstavili su to kao gotovu stvar – rekao je Savić.

Vlastelica je naveo da su se tada kao mogućnosti spominjali zgrada arhiva u Rakovici, unutrašnjost Mosta na Adi, kao i Božidarac, ali da to jednostavno nisu adekvatni prostori.

– U unutrašnjost Mosta na Adi se ulazi preko merdevina i taj prostor izgleda zanimljivo možda za festivale, ali ne odgovara onome što je nama potrebno. Išli smo i u Božidarac da se zajedno uverimo da ni to nije adekvatan prostor jer nema dovoljno ni sala ni kancelarija… Tu smo već videli da možda i nisu tako ozbiljni. Sa druge strane, sami smo pregledali 20-30 prostora, ali problem je u tome što niko od vlasnika privatnih prostora nije želeo da uđe u kontakt sa gradom Beogradom da nam oni rešavaju prostor – kaže Vlastelica.

Prostori na Vilinom vodama, koje su takođe gledali, takođe su privatni, i ne zanima ih da „gube pare“ na tome što bi uselili umetnike, a u Luci Beograd im je otvoreno rečeno, kako dodaje Savić, „da muzičari nisu dobrodošli“.

Sa današnjeg skupa u KC Gradu Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Predstavnici grada su potom u medijima kao mogućnost da se usele navodili Staru šećeranu na Čukarici, pa je gradski arhitekta kao opciju naveo zgradu pošte na Savskom trgu, a Vesić je nedavno izjavio i da postoje napuštene kotlarnice, među kojima i jedna u Rakovici, pa bi to mogla da bude opcija. Za te predloge su, navode predstavnici BAS-a, saznavali iz medija, a niko iz grada ih nije pozvao i zvanično ih ih ponudio kao mogućnost.

– Pregledali smo 20-30 prostora, od onih na ivici uslovnosti za boravak do onih za nas neuslovnih zbog visoke cene zakupa. Kada smo videli da su nam vrata zatvorena za „grupno“ preseljenje i da bez pomoći institucija ne možemo, nažalost, ništa sami, onda smo se obratili gradu – kaže Savić.

Nemanja Savić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

U BAS-u navode da su oni sami predložili tri prostora predstavnicima grada.

– Nakon što smo pregledali prostore, napravili smo spisak od tri najbolja i poslali ga gradu. Jedan je zgrada ispod Muzeja „25. maj“, koja se ne vidi sa ulice, između parka i muzeja i ona je savršeno adekvatna, u vlasništvu je grada. Drugi predlog nam je bio pošta u Vajfertovoj ka Južnom bulevaru, a treći jedan od onih napuštenih prostora u Pionirskom gradu. I nismo dobili odgovor. Oni se uopšte nisu obazirali na to – kaže Vlastelica.

Nije možda bez značaja, ukazuje on, ni to što se očekuju i gradski izbori.

– Zaključili smo da im idu izbori u aprilu sledeće godine i da im je prerano da sada to rešavaju. Neće sigurno dozvoliti da im mi pravimo problem pred same izbore, pa će naš problem rešiti ili pokušati da ga reše do aprila sledeće godine. Sad im je malo prerano za kampanju – ocenjuje Vlastelica.

Savić ističe udruženje nije politički subjekat, niti misle da se bave politikom, nego im je cilj da oni koji su radili u BIGZ-u ostanu na okupu, pokušaju obezbede prostor za one mlade bendove i umetnike koji jednostavno nemaju rešenje, kao i da uspostave neku vrstu centra (alternativne) kulture i pokreću različite projekte.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

On je podsetio i da mnogi umetnici koji su radili u BIGZ-u od toga i žive i pozvao je sve koji misle da mogu da pomognu da se jave udruženju.

– Još kada smo iseljeni bilo nam je hitno da pronađemo novi prostor, a sada je to i više nego hitno, sada se borimo za vazduh – rekao je Savić.

Vlastelica dodaje i da bi umetnici prihvatili odgovarajući prostor na bilo kojoj lokaciji u gradu jer nisu u poziciji da biraju.

– Gde god da nas smeste, napravićemo od toga čudo – uveren je on.

Sandra Vidojević Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Predlog prisutnih u publici da se do prostora dođe skvotovanjem nekog objekta je odbačen kao mogućnost, ali je dogovoreno da, ako do tada ne bude rešenja, nakon leta svakako treba napraviti još jedan skup da bi se grad podsetio na njihov problem, kao i festival.

– Imamo opremu da iznesemo festival, imamo bendove. Potrebna nam je samo podrška ljudi – rekla je Sandra Vidojević iz sastava Dingospo Dali.

A kroz BIGZ je, kako je rečeno, prošlo 500 bendova različitih stilova.

Bonus video: 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar