Nina Živančević Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Promocija knjige ''Nomadkinje'' Nine Živančević o 14 umetnica sa eksjugoslovenskog prostora biće održana sutra s početkom od 19 časova u UK Parobrod, saopšteno je iz ove institucije.

Doajenke srpske savremene umetnosti Ljubinka Jovanović Mihailović i Kosara Bokšan otvaraju studiju Nine Živančević „Nomadkinje“, u kojoj autorka podseća na nedovoljno poznate umetnice u našoj sredini, a sve zbog već tradicionalnog nemara prema odsutnima.

U knjizi Živančevićeve, koja je nedavno izašla u izdanju Umetničke galerije Nadežda Petrović-Čačak, pred čitaocima su i tekstovi o Marini Abramović, Evgeniji Demnievskoj, Kirili Radovanović Fae, Vesni Viktoriji i Vesni Bajalskoj, Ljubici Mrkalj, Oliveri De Majcen, Seleni Vicković, Jeleni Mišković, Eleonori (Bebi) Bruk, Liliji (Ljiljani) Pavlović Dear i Tatjani Stolpović.

Iz perspektive istorije umetnosti (El Greko, Goja, Velaskez, Maljevič, Hiršl…) filma (Tarkovski, Kurosava, Fric Lang) književnosti i filozofije (Kits, Breton, Kundera) pozorišta (Zoran Radmilović, Jerži Grotovski) geografije (od crnogorskih Blizikuća, Nila, Ganga, do Meksika i Argentine) pop kulture (“Idoli“, Bebi Dol, Kristijan Delakroa) bedekera kroz galerijske prostora sveta i Beograda, Nina Živančević ispituje/ispisuje svedočanstvo o egzistencijalnosti egzila – umetnica u egzilu.

Foto:Promo

Na sutrašnjoj promociji u Parobrodu, osim autorke, inače pesnikinje, esejistkinje, kritičarke i prevoditeljke, kao i profesorke avangardnog teatra i performansa iz Pariza, o životima i ostvarenjima umetnica, koje su se usled raspada SFRJ, ostvarile daleko od domovine, govoriće i Vladan Matijević, urednik izdanja i pisac iz Čačka, Srđan Savić, filmski i književni kritičar, direktor Niškog kulturnog centra, a moderator je Katarina Lazić, urednica književno-tribinskog programa u UKP.

Tokom razgovora, publika će imati priliku da vidi i audio-vizuelne priloge o četiri umetnice, sa kojima je Nina Živančević razgovarala u Parizu.

Podsetimo, Nina Živančević, koja živi i radi u Parizu, sarađivala je sa mnogim umetnicima, među kojima je Alen Ginzberg, predavala je književnost i teoriju avangarde u SAD, pisala za Delo, NIN, Politika, Prestup, Moment, El Pais, New York Arts Magazine, American Book Review, East Village Eye, a predaje avangardno pozorište i performans na Sorboni i na univerzitetu Pariz 8.

Bonus video: Priča o Mileni Pavlović Barili

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar