SNP Foto:NSEPK V.Veličković

Dva dramska naslova - „Berlinski zid“ („Kad se mi mrtvi zaigramo živih“) Željka Hubača i „Lutka sa kreveta br. 21“ u režiji Slobodana Brankovića, kao i opera „Vladimir i Kosara“ Stevana Divjakovića u režiji Aleksandra Nikolića, premijerno će biti izvedene u martu u Srpskom narodnom pozorištu, saopštili su iz ovog teatra.

– Sa nagradama koje su za nama, sada opet idemo napred i mesec u kom obeležavamo Svetski dan pozorišta, ali i Dan najstarijeg nacionalnog teatra ulazimo, kao i u sve – ambiciozno. Tek ćete videti šta spremamo do kraja sezone – istakao je Aleksandar Stankov, upravnik SNP-a.

Milovan Filipović, direktor Drame, istakao je da Srpsko narodno pozorište ima obavezu da neguje savremenu domaću dramu.

– Iskustvo je pokazalo da je dobra praksa to što dajemo šansu neafirmisanim rediteljima da režiraju na našoj Kamernoj sceni, rekao je Filipović i dodao da u martu postavljaju dva domaća teksta.

Prva na redu je priča o tragediji dve porodice, srpske i albanske, identitetu i podelama. Predstava „Berlinski zid – Kad se mi mrtvi zaigramo živih“, po drami i u režiji Željka Hubača, proše godine je bila odložena zbog pandemije. Sada će publika imati priliku da doživi nove slojeve Hubačevog istraživanja ljudske sposobnosti za nasilje i praštanje, ali i nov način artikulisanja motiva porodice.

hubač proba premijerno
Prva proba predstave „Berlinski zid“ Željka Hubača u SNP. Foto: Privatna arhiva

– Mi pričamo priču o podelama unutar porodica koje urušavaju pojedinačne sudbine bez obzira na istoriju. Rat na Kosovu i Metohiji je bio katalizator tog tragičnog procesa, ali on bi se dogodio i bez ovog rata. Govorimo o složenim odnosima koji dovode do kraha pojedinaca, porodica, sa istorijom i bez nje – objašnjava Hubač.

U predstavi svaki član glumačke ekipe igra dva lika, pa tako Milan Kovačević tumači uloge Skendera, odnosno Velimira. Peđa Marjanović igra Faruka i Raška, Dušan Vukašinović – Petrita i Vasilija, Marija Medenica glumi Ditu i Mariju, a Marko Savić – Envera i Dimitrija. Nina Rukavina tumači lik Ane.
Dramaturg je Aleksandar Milosavljević, dok je asistentkinja dramaturga Divna Stojanov. Muziku je komponovala Irena Popović Dragović, scenograf je Željko Piškorić, a kostimografkinja Marina Sremac.

Premijera drame „Lutka sa kreveta br. 21“ zakazana je za 25. mart, a prvo izvođenje opere „Vladimir i Kosara“ za 28. mart.

Bonus video: Arsenijević FEST je divan filmski svet

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar