Dobitnici nagrade Stražilovo
Zdenka Valent Belić, Marko Milovanović Marun, Milan Gromović, Foto: Promo/Brankovo kolo

Ovogodišnja nagrada "Stražilovo“ za najbolje pesničke knjige objavljene u "Brankovom kolu" ravnopravno je pripala Zdenki Valent Belić iz Novog Sada, Marku Milovanoviću Marunu iz Srebrenice i Milanu Gromoviću iz Novog Sada (Čačka), jednoglasno je odlučio žiri u sastavu: Nenad Grujičić, Ivan Lalović i Rastko Lončar.

Žiri je u obrazloženju konstatovao da u svojoj drugoj knjizi pesama – „Apokrifi po Lilit i druga prokletstva“, Zdenka Valent Belić (1975, Bačka Palanka) „demistifikuje patetične i prepoznatljive obrasce pevanja na temu žene, to jest odnosa muškog i ženskog principa“.

„Kao skriveni ili zabranjeni tekstovi, apokrifi su odvajkada pripadali nekanonskoj literaturi i tajno su šireni u javnosti. Sa takvog predloška, Lilit je prva Adamova žena, sazdana ne od njegovog rebra, kao potonja Eva, već od zemaljskog blata poput samog Adama. Pozicija savremene Lilit podrazumeva pevanje o erosu i tanatosu. I jedno i drugo Zdenka Valent Belić dovodi u neprestana propitivanja, relativizuje kanonizovane vidike o ovim najkrupnijim pitanjima. Diljem knjige oseća se dah učene pesnikinje, umivene kultom biblioteke, u ostvarenoj simbiozi lirskog i filozofskog govora, one koja želi da preispita mitološke i biblijske matrice, da ih nadogradi sopstvenom vizijom sveta koju poezija najuspešnije omogućuje“, ocenio je žiri.

Druga po redu knjiga pesama „Svevideći mrak“ Marka Milovanovića Maruna (1988, Srebrenica) donosi, prema rečima članova žirija, snagu prethodne i nastavlja da ukazuje na jedan očigledan talenat koji traži svoje mesto pod književnim suncem.

„Pred nama je pesnički rukopis kultivisanog izraza, jake imaginacije i upečatljivih slika i prizora. Pesnik svetla i mraka, Marko Milovanović Marun poseduje životvorni pelcer pobednika, onoga koji savladava htonsku mrklinu svakodnevice i uspeva da se domogne svetla. ‘Svevideći mrak’ je pesnička knjiga koja nam predstavlja formiranog autora, pesnika na dužu stazu, onoga koji neće odustati na prvoj raskrsnici ili pri novom iskušenju. Marunović je pesnik samosvesnog dara koji savladava prepreke i zamke svakodnevnog sveta formirajući sopstvenu putanju i stvaralačku radost u maternjem jeziku“, navedeno je u obrazloženju žirija.

Prva knjiga poezije Milana Gromovića (1988, Čačak) „Spirala“ ima, kako je primetio žiri „Brankovog kola“ snažan poetički karakter zdravog hermetizma omogućavajući tako formiranje rukopisa koji bi mogao biti nazvan „corpus hermeticum“.

„Pesnički start ovoga autora pripreman je godinama u bogatoj književnoj laboratoriji, usavršavan na stečenim znanjima iz poezije, teorije i istorije književnosti. Milan Gromović je poeta doctus koji vapi za ostvarenjima poete vatesa. Simbolika spirale je bogata, otvorena za razumevanje sveta kao neprekidnog usavršavanja i dosezanja samih kosmičkih principa. Predstavlja životnu i božansku energiju, plodnost i rast, neprekidno kretanje (putovanje) koje daje mogućnost razumevanja i prihvatanja svih promena i novih ciklusa. Za koncept ovakve pesničke knjige naslov ‘Spirala’ potpuno je adekvatan i čini se jedinim mogućim“, ocenio je žiri.

Među dosadašnjim laureatima nagrade „Stražilovo“, koja postoji 47 godina, nalaze se Pero Zubac, Draško Ređep, Danko Popović, Luko Paljetak, Radomir Putnik, Slobodan Pavićević, Julijan Tamaš, Rade Obrenović, Vojislav Despotov, Vićazoslav Hronjec, Nenad Grujičić, Ileana Ursu, Anđelko Anušić, Zafir Hadžimanov, Sava Babić, Todor Bjelkić, Tibor Varadi, Mišo Avdalović, Blagoje Baković, Žarko Aćimović, Perica Markov, Ranko Čolaković, Pop Dušan Đurđev, Dragoslav Dedović, Boris Lazić, Željko Pržulj, Vesna Egerić, Goran Šaula, Lidija Đogo, Mićo Savanović, Ivan Lalović, Dubravka Milenković, Marija Sloboda, Ivana Gađanski, Ivan Despotović, Valentina Milačić, Milan Rakulj, Aleksandra Marilović, Goran Gavrić, Marija Prgomelja, Marko Kovačević, Jelena Milošević, Branimir Kršić, Andrea Beata Bicok, Sava Krneta, Rastko Lončar, Dušan Zaharijević, Gorica Radmilović, Nikola Rausavljević, Milan Ćosić, Ivana Stojić, Irena Plaović, Miloš Puđa, Milica Milenković, Suzana Rudić, Nataša Bundalo Mikić, Aleksandra Batinić i drugi.

Ovogodišnja nagrada “Stražilovo“ svečano će biti uručena 5. septembra, na Stražilovu, kod spomenika Branku Radičeviću, u okviru 49. „Brankovog kola“ koje će, saglasno prilikama i novim uslovima, trajati od 4. do 14. septembra u Sremskim Karlovcima, na Stražilovu i u Novom Sadu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar