Belfast, Džejmi Dornan, Jamie Dornan
Džejmi Dornan u filmu Belfast Foto: Supplied by LMK / IPA / IPA / Profimedia

Poluautobiografski film Keneta Brane "Belfast" dobio je glavnu nagradu "Izbor publike" na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu (TIFF), što je nagoveštaj dobrih šansi da osvoji Oskara.

Glavna nagrada festivala u Torontu se tradicionalno smatra dobrim pokazateljem za budućeg dobitnika Oskara. Prethodnih devet dobitnika ove nagrade TIFF su svi kasnije osvojili Oskara, a među njima su „12 godina ropstva“, „Zelena knjiga“ i prošlogodišnji film „Zemlja Nomada“ rediteljke Kloi Žao.

Kenet Brana Kenneth Branagh
Kenet Brana na festivalu u Torontu Foto: Canadian Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Belfast“ je crnobela porodična drama o tom severnoirskom gradu za vreme previranja kasnih 1960-ih godina, a inspirisana je detinjstvom reditelja Keneta Brane u Belfastu.

Film u kome glavne uloge tumače Džejmi Dornan, Džudi Denč i Kiran Hands počeće da se prikazuje u bioskopskim salama 12. novembra.

Dodelom nagrada završen je desetodnevni Međunarodni filmski festival u Torontu koji je ove godine zbog pandemije bio u hibridnom izdanju, uz projekcije sa socijalnim distanciranjem i virtualno.

Drugi veći svetski festivali ove jeseni u Veneciji, u Teljurajdu u američkoj državi Kolorado i u Njujorku opredelili su se za puno izdanje sa ličnim prisustvom.

Ipak je TIFF ove godine imao publiku u odnosu na prošlogodišnji potpuno virtuelni festival. Broj ostvarenja koja su učestvovala je smanjen na oko 100 umesto uobičajenih 250 za Toronto, ali su među njima bili filmovi koji su najviše očekivani ove jeseni.

Tu se uključuje naučnofantastični spektakl „Dina“ Denija Vilneva, vestern melodrama „Moć psa“ Džejn Kempion i biografski film o princezi Dajani „Spencer“ Pabla Larejna.

Bonus video:

Nagrada za životno delo Robertu Benjiniju u Veneciji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar