Foto: Ivan Dinić/Nova S/Arhiva

Čuveni srpski reditelj i scenarista Goran Paskaljević preminuo je danas u 74. godini u Parizu. Od Paskaljevića se na društvenoj mreži Tviter dirljivim rečima oprostio glumac Sergej Trifunović.

„Ko zna kako bi se uopšte odvijao moj glumački put, da mi nisi dao moju prvu filmsku ulogu u „Tuđoj Americi.“ Zahvalan sam ti onoliko na tome. I na „Buretu“, kasnije. Zahvalan na ogromnom poverenju koje je od mene učinilo glumca. Tvoj Sergej“, napisao je Trifunović.

Goran Paskaljević rođen je 1947. u Beogradu, studirao je na čuvenoj praškoj filmskoj školi FAMU. Snimio je 30 dokumentarnih i 18 igranih filmova, koji su prikazani i nagrađivani na najprestižnijim međunarodnim filmskim festivalima (Kan, Berlin, Venecija, Toronto, San Sebastijan, Valjadolid…). Muzej moderne umetnosti u Njujorku MoMA 2008. i Britanski filmski institut u London 2010. prireditili su punu retrospektivu njegovih igranih filmova, zajedno sa objavljivanjem monografije na engleskom jeziku o njegovom radu.

Nakon svog prvog igranog filma “Čuvar plaže u zimskom periodu” (1976) snimio više od 30 dokumentarnih i igranih ostvarenja širom sveta. Reditelj je kultnih ostvarenja “Poseban tretman”, “Varljivo leto ’68”, “Bure baruta”… Na ovogodišnjem Festu je prikazan njegov poslednji film “Uprkos magli”, sa kojim gostuje na domaćim i internacionalnim festivalima.

Paskaljević je tada u intervjuu za Nova.rs rekao da se “vraća u Srbiju sa velikom radošću, ali i sa zebnjom nekoga ko oseća da sve manje pripada ovom vremenu i u suprotnosti je sa današnjim preovlađujućim kinematografskim estetskim merilima kod nas”.

Paskaljević je trebalo večeras u Leskovcu da primi nagradu “Živojin Žika Pavlović” Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije (LIFFE) za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu. Zbog obaveza u Parizu planirao je da putem video snimka zahvali na priznanju.

U poslednjem intervjuu za portal Nova.rs govorio je o Jiržiju Menclu, restauraciji filma “Bure baruta” i ponovnoj distribuciji u Francuskoj i planovima da na proleće krene sa snimanjem novog filma “Mačji krik”.

Jedan od prvih intervjua objavljenih na portalu Nova.rs bio je upravo sa Goranom Paskaljevićem povodom premijere njegovog filma “Uprkos magli” na Festu.

Časopis “Variety” svrstao ga je 2001. u pet najboljih režisera godine (pored Lasla Halstroma, Nila Džordana, Stivena Soderberga i Edvarda Janga).

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare