Jugoslavija Foto:Shutterstock

Online tribina o kulturnim politikama u SFRJ i državama nastalim nakon njenog raspada održaće se danas od 18 do 20 časova na Facebook stranici Muzeja savremene umetnosti Vojvodine.

Na petoj sesiji u okviru ciklusa tribina „Socijalna plastika: Umetnost koja menja društvo“ koji u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine od maja 2019. uređuje Nebojša Milenković, o kulturnim politikama SFRJ i njenim posledicama govoriće: Miljenko Jergović, pisac, Teofil Pančić, novinar, Dino Mustafić, reditelj, Radina Vučetić, istoričarka i Duško Radosavljević, politikolog.

Istoričar umetnosti Nebojša Milenković za Nova.rs kaže da je cilj tribine da dođemo do odgovora šta nama danas dođe Jugoslavija.

– Kada pričamo o bivšoj državi, pored činjenice da je to verovatno najuređenija država u kojoj će njeni narodi ikada živeti, treba da dođemo do odgovora na pitanje vezano za kulturne politike u SFRJ. Da li su te kulturne politike postojale, da li je kultura sinonim za Jugoslaviju ili je upravo u kulturi ležala klica njenog budućeg raspada. Ja ću se kao moderator služiti tezama iz dve slavne knjige. Jedna je knjiga profesora Dejana Jovića „ Jugoslavija, država koja je odumrla“ i druga je knjiga Zorana Đinđića „Jugoslavija kao nedovršena država“.

Zbog epidemioloških mera usled pandemije COVID19 tribina se organizuje kao on-line događaj i može se pratiti preko Facebook stranice MSUV: https://www.facebook.com/MsuvNoviSad

Bonus video: Ceca Bojković na tribini Filozofskog fakulteta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar