Jasmila Žbanić, Mark Valberg i Hale Beri Foto:Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia/EPA/TANNEN MAURY/EPA-EFE/NINA PROMMER

Drama "Dobri Džo Bel" sa Markom Valbergom, rediteljski debiji Hale Beri i Redžine King, film Spajka Lija po scenariju Dejvida Birna, "Zemlja nomada" Kloi Zao ili film sarajevske rediteljke Jasmile Žbanić o Srebrenici samo su deo glavnog programa Međunarodnog filmskog festivala u Torontu.

Organizatori Filmskog festivala u Torontu, iako još nisu do kraja sigurni da li će biti i projekcija pred publikom ili će izdanje ove smotre biti održano samo onlajn, najavili su glavni program sa 50 naslova, koji bi trebalo da budu prikazani od 10. do 19. septembra.

Mark Valberg igra glavnu ulogu u „Dobrom Džou Belu“ Foto:EPA-EFE/DAVID SWANSON

Festival u Torontu biće otvoren premijerom filma „Dobri Džo Bel“ (Good Joe Bell) Reinalda Markusa Grina, reditelja poznatog po ostvarenju „Čudovišta i ljudi“ (Monsters and Man, 2018). Drama sa Markom Valbergom u glavnoj ulozi zasnovana je na istinitoj priči o ocu čiji sin se ubio jer je bio zlostavljan zbog svoje seksualne orijentacije.

related-news_0#

I selekcija filmova za festival u Torontu značajno je „proređena“, kao i one na festivalima u Kanu i Veneciji, zbog pandemije koronavirusa i izolacije, pa se snimanja odlažu i premijere kasne u celokupnoj filmskoj industriji, primećuju novinari britanskog „Gardijana“, ali je i dalje sasvim dovoljno filmova čije premijere publika sa nestrpljenjem očekuje.

Premijerno će biti prikazani i „Betonski kauboj“ (Concrete Cowboys) sa Idrisom Elbom i Kalebom Meklahlanom, o supkulturi „urbanih kauboja“ u Filadelfiji, kao i „Američka utopija“ (American Utopia), koju je Spajk Li režirao po predstavi muzičara Dejvida Birna postavljenoj na Brodveju.

Glumice Hale Beri i Redžina King predstaviće se premijerno kao rediteljke sa svojim ostvarenjima. „U modricama“ (Bruised) u kom Hale Beri, osim što ga je režirala, igra i glavnu ulogu govori o pokušaju žene posvećene borilačkim veštinama da se vrati u MMA ring, dok je ostvarenje Redžine King „Jedne noći u Majamiju“ (One Night in Miami) takođe skoncentrisano oko ringa.

Hale Beri Foto: EPA-EFE/NINA PROMMER

Rediteljski debi oskarovke za sporednu ulogu u „Kad bi ulica Bil progovorila“ govori o susretu Kasijusa Kleja, nakon što je potukao Sonija Listona, sa Malkolmom Eksom, Džimom Braunom i Semom Kukom u vreme kada budućem Muhamedu Aliju i prijateljima nije dozvoljen boravak na tom prostoru zbog boje kože. Film je nastao po scenari Kempa Pauersa, koji je ekranizaciji prilagodio svoj komad iz 2013. godine.

Među filmovima koje će gledati publika u Torontu praktično istovremenu kad i na Venecijanskom festivalu su i „Quo Vadis, Aida?“ sarajevske rediteljke Jasmile Žbanić o Srebrenici sa Jasnom Đuričić u glavnoj ulozi, kao i hvaljeni film „Zemlja nomada“ (Nomadland) Kloi Zao o penzionerima koje je ekonomska kriza prisilila da krenu na put po Americi.

Jasna Đuričić u filmu „Quo Vadis, Aida?“ Jasmile Žbanić Foto: promo

Publika s nestrpljenjem očekuje i romantičnu dramu „Amonit“ (Ammonite) sa Kejt Vinslet i Siršom Ronan u glavnim ulogama, o životu Meri Ening, paleontološkinje iz 19. veka, koji je odabran i za Kanski festival.

Kejt Vinslet i Sirša Ronan u filmu „Ammonite“, Foto: © 2019 GC Images

Na zatvaranju festivala biće prikazana i serija BBC-a „Prilagodljiv dečko“ (A Siutable Boy), koji po romanu poznatog indijskog pisca Vikrama Seta režira Mira Nair.

Organizatori festivala u Torontu ranije su najavili da će smotra imati „hibridni“ karakter, sa brojnim događajima koji će se odigravati onlajn, poput razgovora sa Natali Portman ili Berijem Dženkinsom, a u međuvremenu su i vlasti ovog kanadskog grada dozvolile rad bioskopima, ali uz držanje fizičke distance i ostale mere za sprečavanje širenja koronavirusa.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar