Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Za Zlatnog lava na 77. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji od 2. do 12. septembra takmičiće se 18 ostvarenja, među kojima su čak četiri italijanska, a ni ovogodišnje izdanje, donekle izmenjeno zbog koronavirusa, neće proći bez dolaska "velikih imena", poput glumaca Helen Miren i Šije Labufa, rediteljke Kloi Žao, glumice Kejt Blančet kao predsednice žirija ili rumunskog reditelja Kristija Pujua, ali će biti manje holivudskog glamura.

Festival će biti otvoren projekcijom filma „Čipke“ Danijela Luketija, koji će biti prikazan van konkurencije.

Direktor festivala Alberto Barbera predstavio je danas listu filmova u konkurenciji za Zlatnog lava na kojoj su, između ostalih, ostvarenja reditelja Aleksa Gibnija, Kloi Žao ili „Quo vadis, Aida?“ bosanske rediteljke Jasmile Žbanić sa Jasnom Đuričić u glavnoj ulozi. Film „Zemlja nomada“ (Nomadland) Kloi Žao, o starijim Amerikancima prinuđenim da se sele pod pritiskom ekonomske krize, važi za jednog od favorita.

Među odabranim filmovima su i ostvarenja ruskog reditelja Andreja Končalovskog, kao i ranijeg laureata Zlatnog lava Đanfranka Rosija.

Helen Miren dolazi na Mostru zbog filma „Vojvoda“ (The Duke) u režiji Rodžera Majkla. Film, u kom igra sa Džimom Brodbentom, zasnovan je na istinitoj priči o kradljivcu Gojinog portreta vojvode Velingtona iz Nacionalne galerije u Londonu 1961. godine, a biće prikazan van konkurencije, piše britanski „Gardijan“.

U trci za Zlatnog lava će se naći čak četiri italijanska filma: „Sestre Makaluzo“ („Le sorelle Macaluso“) Eme Dante, „Oče naš“ („Padre nostro“) Klaudija Nosea, „Gospođica Marks“ („Miss Marx“) Suzane Nikijareli i „Nokturno“ („Notturno“) Đanfranka Rosija.

Filmski festival u Veneciji najavljen od 2. do, 12 septembra Foto: EPA-EFE/CLAUDIO ONORATI

Reditelj Luka Gvadanjino predstaviće se filmom „Salvatore: Obućar snova“, dokumentarcem o osnivaču istoimenog brenda cipela. Na Mostri će se pojaviti i mlada aktivistkinja Greta Tunberg, o kojoj je reditelj Nejtan Grosman snimio dokumentarac nazvan njenim imenom. On će biti prikazan van konkurencije, kao i dokumentarni filmovi „Sportski život“ (Sportin’ Life) Ejbela Ferare i „Hoper/Vels“ o razgovoru dve filmske legende 1970. godine u režiji Boba Maravskog.

Posebne projekcije biće priređene za prvu epizodu „30 moneta“ Aleksa de la Iglesije i ostvarenja „Princeza Evrope“ Kamil Loto i „Omelija Kontadina“ Elis Rorvočer.

Festival će, kako navode organizatori, biti održan pod merama protiv širenja koronavirusa, što znači i nošenje zaštitnih maski, fizičku distancu i više projekcija na otvorenom, dok će većina pratećih programa biti održavana onlajn.

Zlatni lavovi za životno delo ove godine biće dodeljeni hongkonškoj glumici i rediteljki An Hui i britanskoj glumici Tildi Svinton.

U takmičarskom programu biće prikazani filmovi:

„Između umiranja“ (Hilal Bajdarov)
„Sestre Makaluzo“ (Ema Dante)
„Svet koji će doći“ (Mona Fastvold)
“Nova zapovest“ (Mišel Franko)
„A sutra ceo svet“ (Julija fon Hajnc)
„Ljubavnici“ (Nikol Garsija)
„Lajla u Haif“ (Amos Gitai)
„Dragi drugovi“ (Andrej Končalovski)
„Žena špijuna“ (Kijoši Kurosava)
„Deca Sunca“ (Mažid Mažidi)
„Delovi žene“ (Kornel Mundručo)
„Gospođica Marks“ ( Suzana Nikijareli)
„Oče naš“ (Klaudio Nose)
„Nokturno“ (Đanfranko Rosi)
„Nikad se neću ponovo pojaviti“ (M. Šumovska, M. Englert)
„Učenik“ (Čajtana Tamane)
„Quo Vadis, Aida?“ (Jasmila Žbanić)
„Zemlja nomada“ (Kloi Žao)

Selekcija „Horizonti“

„Treći rat“ (Đovani Aloi)
„Prekretnica“ (Ivan Ajr)
„Pusta zemlja“ (Ahmad Bahrami)
„Čovek koji je prodao svoju kožu“ (Kauter Ben Hania)
„Predatori“ (Pjetro Kastelito)
„Glavni tok“ (Đia Coppola)
„Rat i mir“ (M. D’Anolfi, M. Parenti)
„Genus Pan“ (Lav Dijaz)
„Kontakt Zanka“ (Ismail el Iraki)
„Noć ruža“ (Filip Lakot)
„Furuna“ (Roderik Mekej)
„Nemarni zločin“ (Šahram Mokri)
„Gazo, ljubavi moja“ (T. Naser, A. Naser)
„Jabuke“ (Kristos Niku)
„Selva Tragica“ (Julen Olaizola)
„Nigde posebno“ (Uberto Pazolini)
„Slušaj“ (Ana Roka de Sousa)
„Najbolje tek dolazi“ (Vang Jing)
„Žuta mačka“ (Adilkan Jeržanov)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar