Kejt Vinslet i Sirša Ronan u filmu "Ammonite", Foto: © 2019 GC Images

Kao što je već poznato, Kanski filmski festival ove godine neće biti održan u fizičkom obliku, ali je selektor i umetnički direktor Tjeri Fremo objavio listu od 56 naslova koji će dobiti „žig“ Kan 2020 i pod tim imenom biti prikazivani na drugim festivalima tokom jeseni i zime.

Da su vremena normalna i situacija redovna, do sada bismo već znali koje ostvarenje je nasledilo Bong Džun-Hoovog „Parazita“ na listi osvajača Zlatne palme. Međutim, iako 73. Kan nije održan, predsednik Pjer Leskur i selektor Tjeri Fremo objavili su filmove koji bi ove godine ušli u zvaničnu selekciju. Oni će pod etiketom Kan 2020 biti prikazani na nekim od narednih filmskih festivala tokom jeseni i zime, poput Teljurajda, Lokarna, Toronta, Dovila, San Sebastijana, Busana, Angulema, Morelije, Njujorka, Liona, Rima, Rija, Tokija, Mumbaja, Mar de Plate i Sandensa, prenosi Indivajer.

Fremo je rekao da je za 73. izdanje festivala konkurisalo rekordnih 2.067 ostvarenja (prošle godine bilo ih je 1.845). Među 56 naslova koji će ove godine imati čast da ponesu pečat Kan 2020, biće 15 debitantskih ostvarenja i 16 filmova koje su režirale žene. Iako je prvobitno deo selekcije trebalo da bude prikazan i u Veneciji, u ovom trenutku to više nije izvesno.
– Ove godine svako će moći da dodeli svoju Zlatnu palmu – rekao je Fremo.

U zvaničnoj selekciji nalaze se nova ostvarenja Vesa Andersona (The French Dispatch), Fransoe Ozona (Été 85 / ), Fransisa Lija (Ammonite), Naomi Kavase (Asa ga kuru / True Mothers), Tomasa Vinterberga (Druk / Another Round), Maiven (ADN / DNA), Fernanda Truebe (El olvido que seremos / Forgotten We‘ll Be), ali i „Sumrak“ Šarunasa Bartasa, litvanski film rađen u manjinskoj koprodukciji sa Srbijom.

Da je Kan ove godine održan, crvenim tepihom prošetale bi zvezde poput Timotija Šalamea, Sirše Ronan, Viga Mortensena, Madsa Mikelsena, Tilde Svinton, Kejt Vinslet…

U selekciji su i prvi CG-animirani igrani film iz uglednog japanskog Studija Gibli, „Aya and the Witch“ i „Peninsula“, nastavak „Voza za Busan“ Sang-ho Jeona koji je bio senzacija u ponoćnom programu Kana 2016.

U programu bi bile i prve dve epizode nove serije oskrovca Stiva Mekvina, „Small Axe“.

Selekcija je podeljena u nekoliko celina: verni (oni koji su već bili u kanskim programima), novajlije, debitanti, dokumentarci, komedije, animirani i omnibus. Kompletan program možete pogledati ovde.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar