Aleksandar Milosavljević Foto: NOVA S

Pozorišni kritičar Aleksandar Milosavljević rekao je da je preminuli Igor Vuk Torbica bio reditelj takvog kalibra da čoveka pomeri iz ravnoteže, dodajući da je njegova prerana smrt tragičan gubitak za čitav region.

Milosavljević je u emisiji „Među nama“ na TV Nova S poručio da se Torbica svojom umetnošću borio protiv „carstva mraka“.

„Juče kad sam dobio SMS sa tom porukom, verujte da sam 2-3 minuta gledao, iako je rečenica bila jednostavna i strašna. Meni je toliko trebalo da shvatim šta tu piše. Za njim žale i ona pozorišta koja nisu imala tu sreću da ga upoznaju i da kod njih radi. Svestan sam šta govorim i znam koliko je delikatno ovo, jer ispada da preskačem suštinsku dimenziju odlaska tako mladog čoveka i to je strašno. Ta dimenzija je na prvom mestu. Posebno mi je potresno što on nije još dao svoj maksimum“, rekao je Milosavljević.

On je naveo da je vrhunac stvaralaštva tek bio ispred Torbice.

„Ta poetičnost i hrabrost da neprestano relativizuje pozorišne konvencije i da se sa njima igra, ali da bude ozbiljan čak i onda kad se na prvi pogled poigrava komikom, to su sve elementi koji su još morali da sazrevaju. Reditelji na početku svoje karijere samo daju od sebe naznake onoga što će tek da raste. Režija traži zrelost i sazrevanje kroz rad. Igor nas je onemogućio da vidimo kuda bi taj talenat otišao i na koji način bi se razvijao“, zaključio je pozorišni kritičar.

Bonus video:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar