Foto: Promo

Autobiografija Aleksandra Tišme "Sečaj se večkrat na Vali" proglašena je za knjigu meseca juna u Nemačkoj, potvrdivši veliki ugled jednog od naših najznačajnijih pisaca 20. veka u inostranstvu, saopštila je izdavačka kuća "Akademska knjiga".

„Tišma (1924-2003) je za života decenijama bio najčitaniji strani pisac u Nemačkoj, i moglo bi se reći da se priznanjem “Knjiga meseca“ vratio na velika vrata nemačkoj čitalačkoj publici“, dodaje se u saopštenju.

Knjiga „Sečaj se večkrat na Vali“ pojavila se u Nemačkoj u martu u izdanju kuće „Šefling“ pod nazivom „Sećaj se zauvek“, a prevod na nemački jezik su uradili Mirjana i Klaus Vitman, sa pogovorom Ilme Rakuze.

U obrazloženju nagrade, u ime žirija „Knjige meseca“, Julija Šreder je ocenila da je knjiga „objavljena na srpskohrvatskom jeziku 1992. godine trezveno životno priznanje koje ne štedi ni okolnosti ni autora“, koji usred raspada Jugoslavije rezimira svoj život kao ličnost i kao pisac u nemilosti, jer je rođen u Vojvodini u porodici Srbina i mađarske Jevrejke i u mladosti se osećao kao neko između, kao dvosmislena, kompromisna osoba“.

„Ovo nije bio neobičan identitet za stanovnike nekadašnjeg multinacionalnog grada Novog Sada, a svakako je bio sredstvo za preživljavanje u vreme međusobnog progona etničkih grupa, gerilskog rata, ubistava Jevreja od mađarskih i nemačkih okupatora, ali i u komunističkoj Titovoj državi sa kontrolom mišljenja, a koji se danas rado zaboravlja“, navela je Šreder.

U obrazloženju odluke ističe se da je „Sećaj se zauvek“ autoportret nekoga ko nema iluzija o sopstvenim motivima, a u isto vreme je „slika vremena, čije bi čitanje tokom balkanskih ratova moglo pokolebati zapadnoevropske čitaoce da zauzmu jednostavan stav protiv Srbije i Srba“.

„Ovaj zakasneli prevod omogućava susret sa jednim od uzornih autora dvadesetog veka – i neizbežno postavlja pitanje odnosa politike, života i umetnosti“, stav je nemačkog žirija.

Priznanje se od 1952. godine dodeljuje na osnovu odluke nezavisnog žirija pisaca, novinara i književnih kritičara, a iz njega stoji udruženje književnih autora, trgovaca i izdavača „Knjiga meseca“ iz Darmštata.