Foto: Stanislav Milojkovic/Promo/Arhipelag

Nova knjiga Mihajla Pantića "Priče o piscima" upravo je objavljena u izdanju "Arhipelaga", saopštio je ovaj izdavač.

Knjiga „Priče o piscima“, objavljena u ediciji „Zlatno runo“, sadrži 39 priča o piscima koje je Mihajlo Pantić čitao, poznavao ili s većinom od njih učestvovao u književnom i javnom životu. U ovoj knjizi je nesvakidašnja istorija savremene književnosti i književnog života predstavljena u pričama koje sugestivno svedoče i o književnosti i o životu, navodi izdavač.

Junaci nove knjige Pantićevih priča su Ivo Andrić i Miroslav Krleža, Stanislav Vinaver i Branko Ćopić, Danilo Nikolić i Aleksandar Tišma, Dragoslav Mihailović i Borislav Pekić, Radomir Konstantinović i Živojin Pavlović, Milorad Pavić i Svetlana Velmar-Janković, Jovan Hristić i Predrag Palavestra, Slavko Leovac i Sveta Lukić, Duško Trifunović i Dušan Kovačević, Dobrilo Nenadić i Jovica Aćin, Radovan Beli Marković i Miodrag Perišić, David Albahari i Raša Livada, Vojislav Despotov i Svetislav Basara, Stevan Tontić i Tomislav Marinković, Aleš Debeljak i Branko Čegec, kao i mnogi drugi savremeni autori. Među junacima knjige su i Isak Baševis Singer i Horhe Luis Borhes.

Mihajlo Pantić Foto: Stanislav Milojkovic/Promo/Arhipelag

Pantićeve priče govore o piscima i o okolnostima njihovog života, o njihovim knjigama i doživljajima, o sumnjama i nadama, o uzletima i razočaranjima. „Priče o piscima“ obuhvataju veliki raspon, od upečatljivih događaja i autentičnih epizoda književnog života i novije književne istorije, preko sugestivnih i duhovitih anegdota iz književnog i društvenog života iz kojih se vidi i prepoznaje jedno vreme, do produbljenih uvida u odnos književnosti i stvarnosti, društva i politike. Zaokružujući na mnoštvu primera iz života pisaca i iz života njihovih knjiga uzbudljivu sliku jednog vremena, Pantićeve „Priče o piscima“ pokazuju šta su pisci sanjali i šta im se događalo. Otuda se u novim Pantićevim pričama književnost javlja kao provokativno svedočanstvo, dok svedočanstvo postaje prvorazredna književnost, ocenjuju u „Arhipelagu“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar