Snimanje novog domaćeg filma "Živi i zdravi" u režiji i po scenariju Ivana Marinovića
Foto: Maja Medić/Promo

U Porto Novom nastavljeno je snimanje filma "Živi i zdravi". Ovo ostvarenje režira Ivan Marinović, hercegnovski reditelj koji je ujedno napisao i scenario za film, a široj publici je poznat po svom prvencu "Igla ispod praga", koji je 2016. godine bio crnogorski kandidat za nagradu Oskar.

Živopisna mediteranska komedija počinje kada Dragana, buntovna mlada, dva dana pred venčanje odluči da ipak ne želi da se uda, iako je sve spremno za veliko slavlje. Otac mladoženje ne dozvoljava da se venčanje otkaže, a njegova surova priroda nateraće mladence da učestvuju u „farsi“ bez obzira da li će već sutra odlučiti da se raziđu. Mladoženja Momo se ne predaje, bori se za mladu, a dalji zaplet je začinjen naoružajem i dinamitom, bas kako tradicija i običaji tog kraja nalažu.

Snimanje novog domaćeg filma
Foto: Maja Medić/Promo

Glumačku ekipu čine imena iz celog regiona, baš kao i u prethodnom Marinovićevom filmu. Glavnu žensku ulogu, Draganu, tumači Tihana Lazović, mladoženju Moma igra novljanski glumac Goran Slavić, njegovog kuma Goran Bogdan, a mladoženjine roditelje igraju Snježana Sinovčić Šiškov i Momčilo Pićurić. Sa mladine strane, tu su u ulogama roditelja Mirjana Joković i Dejan Đonović, dok kumu igra Dragana Dabović.

Snimanje novog domaćeg filma
Foto: Maja Medić/Promo

Većinski crnogorski film, „Živi i zdravi“ je ko-produkcija sa još pet zemalja. Partneri su Sense Production iz Srbije, Analog Vision iz Češke, Kinorama iz Hrvatske, Krug Film iz Severene Makedonije i Spok Film iz Slovenije.

Snimanje novog domaćeg filma
Foto: Maja Medić/Promo

Film su podržali Filmski centar Crne Gore, Opština Herceg Novi, Portonovi rizort, Turistička organizacija Herceg Novi, Filmski centar Srbije, Češki filmski fond, Hrvatski audiovizuelni centar, Filmska agencija Severne Makedonije, Slovenski filmski centar, Eurimages, Kreativna Evropa MEDIA i See Cinema Network.

Projekat za film „Živi i zdravi“ već je u toku razvoja osvojio dve nagrade: Krzysztof Kieslowski za najbolji scenario na Kanskom festivalu i Excelence Award u okviru Sarajevskog Filmskog festivala. Premijera filma se očekuje u toku 2023. godine.

Bonus video: Ivan Tomić o poslednjoj ulozi Marka Živića 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar