Sve spremno za svadbu, a mlada neće da se uda: Snima se film „Živi i zdravi“

Kultura 14. maj. 202211:08
Podeli:
Ivan Marinovic
Ivan Marinović Foto:Screenshot/Instagram/thelushtichan

Nagrađivani crnogorski reditelj Ivan Marinović počeo je juče u Portonovom da snima svoj drugi film "Živi i zdravi", preneli su tamošnji mediji.

U filmu „Živi i zdravi“ crnogorski reditelj okupio je glumačku ekipu s čitavog prostora bivše Jugoslavije. U novom ostvarenju sineaste igraju Tihana Lazović, Goran Slavić, Nikola Ristanovski, Goran Bogdan, Dejan Đonović, Dragana Dabović i Mirjana Joković.

Film, čiji je internacionalni naslov „Forever Hold Your Peace“ biće sniman u Herceg Novom, i na Luštici, gde je reditelj takođe snimio debitantsko ostvarenje „Igla ispod praga“, prenosi sajt Cineeuropa.

Dva dana pre venčanja mlada odlučuje da, ipak, ne želi da se uda, iako je sve spremno - rodbina pozvana, pokloni kupljeni, pršuti "isfetani"... Međutim, glava porodice Leso ne želi da čuje o otkazivanju svadbe. I Lesova surova i stroga priroda nateraće mladence da se svadba ipak desi, a sutradan mogu i da se raziđu. I tako počinje najveća farsa ikad priređena na poluostrvu Luštica, začinjena velikom količinom alkohola, naoružanja i dinamita, kako tamošnja tradicija i običaji nalažu.. Ali, to budi ono najgore u svima - ovo je sinopsis filma "Živi i zdravi".

Tu mladu, koja ne želi da se uda igra hrvatska glumica Tihana Lazović, dok oca porodice tumači Momčilo Pićurić.

Ivan Marinovic
Ivan Marinović Foto:Rob Latour / Shutterstock Editorial / Profimedia

Upitan zašto je film naslovio "Živi i zdravi" Marinović je u razgovoru za "Vijesti", odgovorio "zbog dvosmislenosti", dodavši:

- Može da bude izrazito veseo usklik pun optimizma, a može da bude i podvlačenje crte kad nešto strašno ode naopako kao riječ utjehe da su barem svi živi i zdravi ako ništa drugo. "Živi i zdravi" je ujedno i maksimum i minimum kome se može težiti!

Marinovićev projekat okuplja Crnu Goru, Češku, Hrvatsku, Sloveniju, Srbiju i Severnu Makedoniju, a realizuje se u saradnji sa manjinskim koproducentima "Analog Vision" (Češka), "Kinorama" (Hrvatska), "Sense Production" (Srbija) i "Krug Film" (Severna Makedonija).

Film su finansijski podržali Filmski centar Crne Gore, ali i Eurimaž, Filmska agencija Severne Makedonije, Češki filmski fond, Filmski centar Srbije i Hrvatski audiovizualni centar, kao i potprogram MEDIA Kreativne Evrope i mreže SEE Cinema Network. Podsetimo, Marinovićev projekat je 2019. godine dobio u Kanu nagradu Krzystof Kieslowski u okviru programa ScriptEast za razvoj scenarija i nagradu za izvrsnost na Cinelink koprodukcionom marketu u Sarajevu.

Debitantski film Ivana Marinovića iz 2016. godine "Igla ispod praga", u kojem su igrali Nikola Ristanovski, Jelisaveta Sablić, Leon Lučev i Bogdan Diklić, bio je crnogorski kandidat za nagradu Oskar.

Bonus video: Crnogorski kandidat za Oskara - "Posle zime"

Komentari

Vaš komentar