Foto:privatna arhiva NKC

Nagradu grada Niša "Maleni cvet" za najbolju knjigu za decu i mlade objavljenu u 2020. godini podelili su Srđan V. Tešin za zbirku "Luka kaže" i Aleksandra Jovanović za "Crnu pticu".

Žiri koji su činili profesorka književnosti i bibliotekarka Dragana Pešić Glavašević (predsednica), profesorka književnosti i književna kritičarka dr Dušica Potić i pesnik Dejan Aleksić, na sednici 27. maja 2021. godine u Nišu jednoglasno su odlučili da nagradu podele Aleksandra Jovanović za knjigu „Crna ptica“ (Kreativni centar) i Srđan V. Tešin za knjigu „Luka kaže“ (Arhipelag), saopšteno je iz Niškog kulturnog centra. Nagradu grada Niša, koja se ove godine dodeljuje peti put, čine plaketa i novčani iznos, a svečana dodela u Gradskoj kući biće organizovana u skladu s mogućnostima tokom juna, navode organizatori.

Foto:promo

„Кnjiga kratkih proznih zapisa ‘Luka kaže’ pisca Srđana Tešina svojevrsna je hronika porodične svakodnevice, oblikovane prožimajućim odnosom između oca i sina. Autor je modelovao posebnu ponavljajuću formu, idealnu da ponese sažeti sadržaj dijaloškog karaktera zasnovanog na dvema različitim percepcijama stvarnosti – iz pozicije deteta i sa stanovišta odrasle osobe. U širokom registru od lirizovanih i sentimentalnih do anegdotskih i nonsensnih pristupa brojnim temama, svet viđen kroz zapitanost deteta prelama se u ‘objektivnoj’ optici roditelja, da bi se prozveo poseban zaključak. Lepota saznajnog procesa i dolaska do naročitih istina ogleda se u oneobičavanju svakodnevnih iskustava. Кoristeći tehniku zamene perspektiva, Tešin u naivnu mudrost i dečju logiku unesi momenat ‘zrelog’ promišljanja, a u krute deduktivne obrasce odraslih uvodi lekovitost infantilne mašte, što često rezultira neočekivanim humornim efektima“, navodi se u obrazloženju žirija.

Foto:Promo/Kreativni centar

Za roman „Crna ptica“ Aleksandre Jovanović žiri je ocenio da je to „dirljiva pripovest o sazrevanju u senci velikog gubitka, traganju za smislom kroz lavirinte žalovanja, koje za dvanaestogodišnju devojčicu, glavnu junakinju romana, postaje iskušenička tegoba na rubu autodestrukcije“.

„Autorka znalački razvija pripovedački plan, dramaturški dinamizuje osetljivu i bolnu temu mešanjem stvarnosnog i oniričkog, realnog i onostranog. Posebno uverljivo su predstavljeni psihološka ravan i unutrašnji sukobi i lomovi kojima je izložena devojčica Želja u kategoričkom odbijanju da se suoči sa istinom o očevom tragičnom kraju. Stereotipna predstava o socijalnom povlačenju svojstvenom deci čije detinjstvo duboko obeleži nesreća, izbegnuta je uvođenjem likova kroz koje se situaciono ukazuju ‘korektori’ emocionalnog skliznuća – ljubav, prijateljstvo, poverenje…“, saopštio je žiri.

Srđan V. Tešin Foto:privatna arhiva NKC

Kikindski pisac Srđan V. Tešin autor je više zbirki priča i romana, među kojima su i „Sjajan naslov za pantomimu“ (1997), „Antologija najboljih naslova“ (2000), „Kazimir i drugi naslovi“ (2003), „Kroz pustinju i prašinu“ (2005), „Kuvarove kletve i druge gadosti“ (2006), „Ispod crte“ (2010), „Priče s Marsa“ (2015),“Gori gori gori“ (2017) i „Moje“ (2019). Priredio je sedam antologija, panorama i izbora kratkih priča, dobitnik je nagrade „Borislav Pekić“ i priznanja Društva književnika Vojvodine za knjigu godine, a proza mu je prevođena na desetak jezika. „Luka kaže“ prva je njegova knjiga za decu.

Aleksandra Jovanović Foto:privatna arhiva NKC

I „Crna ptica“ prva je knjiga za decu i mlade Aleksandre Jovanović. Autorka rođena u Vranju diplomirala je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a trenutno je na doktorskim studijama. Kao scenaristkinja je potpisala više televizijskih serija i nekoliko studentskih filmova, a piše i pesme i kratke priče. Za svoj pesnički prvenac, „Jagma“, dobila je nagradu „Mladi Dis“ za 2020. godinu, a za roman „Crna ptica“ i nagradu „Politikinog zabavnika“, takođe za 2020. godinu.

„Specifičnost ovogodišnjeg izbora za nagradu vidljiva je u podatku da su i Jovanovićevoj i Tešinu ovo prve knjige u žanru literature za decu i mlade, što treba posebno da raduje, budući da smo u ovoj oblasti književnog stvaranja dobili dvoje novih, izrazito samosvojnih autora“, ističe se u saopštenju Niškog kulturnog centra.

Na konkurs za nagradu „Maleni cvet“, objavljen krajem 2020. godine, stiglo je 48 knjiga. U uži izbor žiri je, osim nagrađenih, uvrstio i knjige Violete Jović „Vila rosa“ (Svici, Niš), Zlatka Vasića „Jedrenjak u kukuruzu“ (Кreativni centar), Peđe Trajkovića „Da li laje morski pas“ (Кreativni centar), Sanje Domazet i Slavka Кrunića „Male boginje“ (Službeni glasnik) i Uglješe Šajtinca „Biće jednom“ (Pčelica, Čačak).