Andre Bočeli Foto:SplashNews.com / Splash / Profimedia

U doba kada retko ko kupuje muziku, već se sve svelo na striming, još jedna zvezda, ovoga puta klasične muzike Andrea Bočeli potpisao je ugovor sa diskografskom kompanijom Univerzal mjuzik kako bi inkasirao još novca u onlajn sferi, preneli su svetski mediji.

Bočeli je poslednji muzičar u nizu koji se odlučio da dobrano unovči karijeru dugu više od tri decenije. Za sumu koja, naravno, nije otkrivena, Bočeli je stavio potpis na ugovor kojim trenutno najveća diskografska kompanija na svetu stiče prava na njegov katalog, i koja će biti izdavač novih albuma tenora, a ujedno organizovati i lajv strim njegovih koncerata.

Iako su albumi Andree Bočelija, koji je nedavno napunio 63 godine, do sada prodati u tiražu od 90 miliona, a ima i više od pet milijardi strimova, shvatio je da u ovom „novom dobu“ treba što više da komercijalno eksploatiše svoj katalog digitalno. Tenor, koji je odavno ušao u Ginisovu knjigu rekorda jer je držao tri prva mesta na listi najprodavanijih albuma klasične muzike, posle Tine Tarner poslednje je veliko ime u nizu koje pokušava da „izmuze“ sav potencijal svoje muzike u onlajn sferi i dođe do dodatnog keša.

Andre Bočeli u Portugalu na otvaranju EURO 2020 Foto:EPA-EFE/PAULO NOVAIS

Univerzal mjuzik koji je „dom“ Tejlor Svift, ali i Bitlsa potpisao je ugovor sa italijanskim tenorom, što je prirodni nastavak saradnje zvezde klasične muzike i ove kompanije koja je proteklih 25 godina samo distribuirala njegovu muziku.

– Pridruživanje umetničkoj porodici najveće diskografske kompanije na svetu ostvarenje je sna. Radujem se ovoj novoj avanturi, koja će biti ispunjena novim projektima, idejama, i naravno muzikom – izjavio je Bočeli.

Ugovor podrazumeva objavljivanje novih albuma, različitih audio-vizuelnih projekata za televiziju i striming, razne vrste muzičkih „proizvoda“, kao i „eksploatisanje brenda Bočeli“ u komercijalne svrhe, ali i licenciranje njegove muzike za TV programe, filmove, video igrice i reklame.

Nova Bočelijeva muzika i njegov briljantan katalog, u kome uživaju milioni obožavalaca širom sveta tek će sad biti otkriven od strane miliona i miliona novih ljudi“, saopštila je, nakon sklapanja „dila“, kompanija Univerzal, koja je prošlog meseca na amsterdamskoj berzi dostigla vrednost od 54 milijarde evra, podsetio je „Gardijan“.

Poslednji album „Believe“ italijanski tenor objavio je prošle godine. Bočeli je još na startu pandemije obnarodovao da je bio zaražen koronavirusom, ali je precizirao da to „nije bilo ništa strašno“, da bi potom donirao svoju krvnu plazmu u bolnici u Pizi za eksperimentalno lečenje pacijenata obolelih od Kovid-19.

A kada su muzičari širom sveta, zbog pandemije i lokdauna bili onemogućeni da nastupaju, Bočeli je održao koncert „Muzika za nadu“, koji je emitovan uživo preko Jutjuba. Tenor je bio maltene sam u milanskoj katedrali Duomo, a ovaj nastup postao je tada najgledaniji događaj klasične muzike na Jutjubu ikad, koji je privukao više od 42 miliona gledalaca.

Andrea Bočeli, koji je 2013. godine održao koncert u Beogradskoj areni, svirao je i pevao od detinjstva, ali ipak je, na nagovor porodice, diplomirao pravo na Univerzitetu u Pizi.

– Muzička slava došla je kasno, posle moje tridesete. Nada da će dečko poput mene – koji dolazi sa sela, bez ikakvih kontakata u svetu zabave, i ima problem sa vidom, što sve čini težim – uspeti u muzici, bila je jednaka nadi da osvojim premiju na lutriji. Ali, bajka je imala neočekivan kraj – priznao je u intervjuu za „Politiku“ uoči svog dolaska u Beograd.

Letos je baš njemu pripala čast da svojim nastupom u Portugalu otvori EURO 2020.

Podsetimo, poslednjih meseci muzičke legende kao da se utrkuju ko će za što pozamašniju svotu novca „darovati“ svoj katalog nekoj od kompanija. Bob Dilan je bio taj koji je „povukao nogu“.

Prošlog decembra prodao je izdavačka prava na svoj kompletni katalog, od čak 600 pesama Univerzalu. S obzirom da vrednost ugovora nikada zvanično nije objavljena, cifru, spekulisalo se da je Dilan dobio između 300 i 600 miliona dolara.

Pre dva meseca Vorner mjuzik, treća po veličini diskografska kompanija na svetu, potpisala je unosan ugovor sa kraljicom popa Madonom, a prošle nedelje Tina Tarner takođe je ustupila svoj impresivni muzički katalog izdavačkoj kući BMG.

Bonus video:

Plasido Domingo na Tašu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar