Foto:Tanjug/Claudio Furlan/LaPresse via AP

Polučasovni nastup italijanskog tenora Andree Bočelija u praznoj milanskoj katedrali, koji je prenošen uživo preko Jutjuba, pratilo je preko dva i po miliona ljudi.

Milanska katedrala je zatvorena zbog epidemije, ali u nedelju od 19 do 19:30h, na katolički Uskrs, otvorila je svoja vrata Bočeliju i orguljašu katedrale Emanuelu Vjaneliju koji je svirao na jednim od najvećih orgulja na svetu.
Bočeli je otpevao pet pesama duhovne muzike u katedrali i ispred nje: Panis Angelicus, Ave Maria, Sancta Maria, Domine Deus i Amazing Grace.

Pojedine numere pratili su snimci iz vazduha drugih sablasno praznih gradova Italije, dok su na kraju, uz pesmu „Amazing Grace“, gledaoci imali prilike da vide i scene iz Njujorka uživo, sa Tajms skvera.

Pre koncerta Bočeli je poručio da mu je, na dan u kojem slavimo veru u trijumf života, bila čast da odgovori pozitivno na poziv grada Milana i Duoma.

– Verujem u snagu zajedničke molitve, verujem u hrišćanski Uskrs, univerzalni simbol ponovnog rođenja koje je svakom – bio vernik ili ne – sada istinski potrebno. Zahvaljujući muzici koja će biti emitovana uživo, zahvaljujući milionima sklopljenih dlanova u celom svetu, zagrlićemo pulsirajuće srce ove ranjene Zemlje. Ovaj darežljivi, hrabri, proaktivni Milano i čitava Italija vrlo brzo biće pobednički primer, pokretač renesanse kojoj sve svi nadamo. Biću radostan da tome svedočim, u Duomu, tokom proslave Uskrsa koja priziva misteriju rađanja i preporoda – poručio je Bočeli.

Ceo koncert možete pogledati ovde:

– Ove godine Uskrs će svima nama biti veoma drugačiji. Radosni spokoj koji obično ide uz ovaj dan sada je prilično uzdrman pandemijom. Siguran sam da će Bočelijev izvanredan glas pružiti onaj zagrljaj koji nam toliko nedostaje, snažan, poseban zagrljaj koji može da zagreje srce Milana, Italije i sveta – poručio je gradonačelnik Milana Bepe Sala pre koncerta.

U razgovoru za „Gardijan“, nekoliko dana pre nastupa, Bočeli je opisao kako se on nosi sa karantinom.
– Tokom ovakvih trenutaka moramo iskoristiti priliku da radimo ono što bismo često voleli ali za šta nemamo dovoljno vremena. Za početak, pričajte sa svojom decom i pokušajte, iz sve snage, da stvorite porodičnu harmoniju koja često nedostaje jer se dovoljno ne razgovara.
Čitajte, slušajte muziku, probajte da održite um i telo aktivnim i ne bojte se vrusa koji će proći, kao što se ne bojite ni da sednete za auto iako znate da svake godine ljudi stradaju u udesima – poručio je Bočeli.

Foto:EPA-EFE/ZSOLT SZIGETVARY

Andrea Bočeli (61) rođen je u mestu Lajatiku, blizu Pize, u pokrajini Lombardija, sa lošim vidom koji je potpuno izgubio sa 12 godina nakon nezgode na fudbalu. Od malena se amaterski bavio pevanjem i nastupanjem na lokalnim priredbama.

Paralelno sa studiranjem prava u Pizi pevao je u pijano barovima, gde je, 1987, i upoznao buduću suprugu Enriku.
Život mu se promenio kada je 1992. poslao demo snimak poznatom rok muzičaru Cukeru (Zucchero) koji je tražio tenore za svoju pesmu „Miserere“ sa željom da je pošalje najslavnijem tenoru Italije, Lučanu Pavarotiju. Međutim, kada je Pavaroti čuo Bočelijev glas, rekao je Cukeru da je bolje da uzme njega za pesmu. Na kraju su i Lučano i Andrea pevali sa Cukerom na pesmi koja je postala hit u celoj Evropi.

Bočeli je do sada snimio 15 solo albuma pop i klasične muzke i prodao ih u preko 90 miliona primeraka. Uspeo je da klasiku uvede na pop muzičke liste.

– Božanstveni tenorski glas, vrhunska tehnika, melodičnost svojstvena bel kanto interpretatorima i mačo izgled, bili su izvrsni elementi za stvaranje velike zvezde, omiljene u muzičkim krugovima, ali i domovima italijanskih domaćica. Stoga ne čudi što je prisustvo jednog velikog tenora važno za život Italije u svim vremenima, od Enrika Karuza, Marija Lance, Emanuela Ðiljija, preko Karla Bergoncija i Franka Korelija, pa do Pavarotija i Bočelija – rekla je za Tanjug muzikološkinja Milica Kadić.

Elizabet Tejlor je rekla da su joj, dok sluša Bočelija, „um i duša obuzeti lepotom njegovog glasa“, Selin Dion ocenila je da bi „ovako najverovatnije zvučao Bog da možemo da ga čujemo kako peva“, Opra Vinfri je priznala da se uvek rasplače na njegove pesme…

Andrea je nedavno potvrdio da će učestvovati i na dobrotvornom koncertu „One World“ 19. aprila od 2h ujutru po našem vremenu koje će prenositi tri američke nacionalne TV stanice i onlajn platforme.
Sem Bočelija svoje učešće najavili su i Elton Džon, Kris Martin (Coldplay), Pol Makartni, Lejdi Gaga, Edi Veder, Bili Ajliš, Džon Ledžend…