Charlie Watts Čarli Vots bubnjar preminuo umro Rolling Stones
Mik Džeger i Čarli Vots Foto: EPA-EFE/BEN MACMAHON

Tako mi nedostaje Čarli, ovim rečima frontmen Rolingstonsa Mik Džeger podsetio je da se danas navršava godišnjica smrti nekadašnjeg bubnjara Stonsa Čarlija Votsa.

– Sa ogromnom tugom obaveštavamo vas da je preminuo naš voljeni Čarli Vots u  londonskoj bolnici, okružen porodicom i prijateljima – saopštila je pre tačno godinu dana, 24. avgusta 2021. porodica bubnjara Rolingstonsa, opisavši ga kao „jednog od najomiljenijih bubnjara generacija i generacija“.

Vest o smrti člana Rolingstonsa stigla je nedugo nakon što je proslavio 80. rođendan. Samo dvadesetak dana pre strašne vesti objavljeno je da Čarli Vots, prvi put u višedecenijskoj karijeri, neće ići na turneju po SAD sa Mikom Džegerom, Kitom Ričardsom i Ronijem Vudom, zbog „nedavnog medicinskog zahvata“.

– Radim naporno da se potpuno prilagodim, ali sam danas prihvatio savet lekara da se odmorim i to će potrajati neko vreme – naveo je tada Vots, uspevši čak i da se našali, uz reči:

– Ovog puta sam omašio tajming…

Kada se povukao sa turneje, Mik je tada, početkom avgusta 2021. napisao kako mu je užasno žao što „Čarli neće biti s njima i da se raduje njegovom povratku“. Ali, nije mu se dalo…

I na godišnjicu od odlaska čoveka bez kojeg Stonsi ne bi postojali, kako je gitarista benda Kit Ričards nebrojeno puta ponovio, svog nekadašnjeg saborca prisetio se Mik Džeger.

– Mislim na Čarlija danas – napisao je Džeger na Tviteru a ovaj post pratio je kratak video u kojem se smenjuju Votsove slike, kako samog, za bubnjevima, tako i s ostalim članovima benda, a jedna na kojoj sav nasmejan drži glavu na Mikovom ramenu posebno je upečatljiva. Sve te fotografije prati pesma Stonsa iz 1974. godine „Till the Next Goodbye“, da bi potom Mik Džeger izrekao i ove emotivne reči:

– Tako mi nedostaje Čarli… Imao je neverovatan smisao za humor. I nevezano za bend stalno smo visili zajedno i provodili tako zanimljive trenutke. Obožavali smo sport, išli smo na fudbalske utakmice, kriket, i toliko smo zajedničkih interesovanja imali izvan muzike. Ali, naravno… Čarli mi zaista tako nedostaje!

Charlie Watts Čarli Vots bubnjar preminuo umro Rolling Stones
Čarli Vots Foto: EPA-EFE/HAYOUNG JEON

Čarls Roberts Vots rođen je 2. juna 1941. u Londonu, u radničkoj porodici. Otac mu je bio vozač kamiona, a kao klinac u Londonu, koji se oporavljao od ratnih razaranja, počinje da sluša džez, naročito Čarlija Parkera.

Studirao je umetničku školu i čak jedno vreme radio kao grafički dizajner, ali ipak je muzika prevagnula.

Kada mu je otac u 13. godini kupio bubnjeve, savladavao ih je tako što je na njima pokušavao da izimitira zvukove sa svojih džez ploča.

– Oduvek sam želeo da budem bubnjar. San mi je bio da sviram sa Čarlijem Parkerom – govorio je.

I počeo je karijeru u džezu i bluzu, ali onda napravio zaokret.

Član Stonsa postao je u januaru 1963. godine, kada se pridružio Miku, Kitu i Brajanu Džonsu, kojeg je upoznao u prethodnom bendu Bluz inkorporejted. Sa Stonsima je objavio 30 studijskih i 33 živa albuma, 29 kompilacija, 48 video albuma, 32 boks seta, bezbroj maksi singlova i singlova…

Uvršćen je u Rokenrol hol slavnih i ovenčan silnim nagradama…

Posle Votsove smrti Rolingstonsi održali su dve turneje, podseća „Varajeti„, a bubnjarske palice preuzeo je Stiv Džordan. No, na svakom koncertu bend je prigodnim videom odao počast Čarliju Votsu.

Bonus video: Građani Londona o smrti Čarlija Votsa

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar