Charlie Watts
Čarli Vots Foto:EPA/ENNIO LEANZA

Da nema Čarlija Votsa, ne bi bilo ni Rolingstonsa, rekao je gitarista Kit Ričards o svom kolegi iz benda. Čarli Vots skoro šest decenija je za bubnjevima u bendu sa njim i Mikom Džegerom, a danas slavi 80. rođendan.

„Volim da sviram bubnjeve i volim da sviram sa Mikom, Kitom i Ronijem. Ne znam za njih. Ne bi mi teško palo ako bi Rolingstonsi rekli: ‘To je to… dosta je'“, rekao je Čarli Vots u jednom intervjuu britanskom „Gardijanu“, ali dodajući da bi to bilo tako samo ako bi se razišli „prijateljski“.

Upravo je tihi bubnjar jedinstvenog stila taj koji insistira na tome da su počeli kao prijatelji i on je taj glas razuma svaki put kada se temperamentni tandem Džeger – Ričards posvađa „na krv i nož“, prepucavaju se u štampi i izjavljuju „nikad više“. A to se nije desilo jedanput.

„Srećan 80. rođendan, Čarli, voli te Mik“, poručio je pevač Rolinstonsa danas na Tviteru, uz video na kom se mogu pratiti skoro šest decenija kako su zajedno u bendu.

Čarli Vots po svemu je neobična figura u bendu. Dok su Ričards, Džeger i Brajan Džons u rokenrol ušli iz ritma i bluza, on je počeo kao džezer. Pre nego što ih je sreo u nekom od londonskih klubova gde je svirao, radio je paralelno i kao grafički dizajner za jednu marketinšku agenciju i taj njegov dar može se videti i na ranim pločama Stonsa, poput omota za „Between the Buttons“ (1967). Već je svirao u Stonsima kada je objavio i strip o legendarnom džez saksofonisti Čarliju Parkeru. U pauzama rada sa „kamenjem“ odlazio je i na turneje sa big bendovima i drugim džez sastavima, a krajem sedamdesetih nakratko se, zajedno sa Kornerom, priključio i grupi Ijana Stjuarta Rocket 88, orijentisanoj na bugi-vugi.

Odrastao je četrdesetih godina 20. veka u bombardovanjem teško pogođenom Vembliju, odakle se sa ocem profesionalnim vozačem, majkom domaćicom i sestrom preselio u severozapadni deo Londona. Prvi instrument u ranom detinjstvu bio mu je – bendžo, ali mu se „nisu dopale tačkice na vratu instrumenta“, pa su mu roditelji kad je već bio tinejdžer kupili prve bubnjeve.

Charlie Watts
Čarli Vots Foto:EPA-EFE/ENNIO LEANZA

„Oduvek sam želeo da budem bubnjar. Uvek sam hteo da sviram sa Čarlijem Parkerom. Kad sam imao 13 godina, hteo sam to da radim“, ispričao je jednom Vots.

Međutim, putanja je bila drugačija. Sa 20 godina upoznao je Aleksisa Kornera, odbio poziv na posao u Danskoj, vratio se u London, ušao je prvo u bend Blues Incorporated, a ubrzo u Rolingstonse i sa njima u istoriju rokenrola.

Za razliku od ostalih članova benda, za njega se tokom šest decenija ne vezuje nijedna afera, bar ne javno. Još u jednom od prvih intervjua, kada su Stonsi predstavljani kao nove zvezde, na pitanje kako mu se zovu roditelji, odgovorio je samo: „gospodin i gospođa Vots“. Privatni život čuvao je za sebe. Oženio se Širli En Šepard još 1964. godine, poznavali su se pre nego što je postao slavan, i sa njom krajem te decenije dobio ćerku. Danas ima i praunuka Dilana. Turneje su mu, po sopstvenom priznanju, teško padale upravo zbog odvojenosti od porodice, a izašao je i na glas kao čovek koji redovno odbija grupi devojke.

Charlie Watts
Rolling Stones Foto:TIMOTHY A. CLARY / AFP / Profimedia

„Nikad se nisam uklapao u stereotip rok zvezde“, objasnio je. Ali sredinom osamdesetih je i on imao problema sa alkoholom i drogama, a to je pripisao „krizi ulaska u srednje godine“.

„Znam samo da sam postao skroz druga osoba negde oko 1983. i izborio sam se sa tim negde 1986. Zamalo sam izgubio suprugu i sve zbog svog ponašanja“, ispričao je mnogo godina kasnije.

Iz tog vremena je i čuvena anegdota sa Džegerom, kada je pevač pozvao Votsa u hotelsku sobu usred noći i pitao ga: „Gde je moj bubnjar?“ Vots je, navodno, ustao tad iz kreveta, obrijao se, obukao svoje trodelno odelo, stavio kravatu, obuo izglancane cipele, popeo se uz stepenice, udario pesnicom Džegera u lice i rekao: „Nikad više da me nisi nazvao svojim bubnjarem. Ti si moj je**** pevač!“

Charlie Watts
Čarli Vots i Mik Džeger Foto:SICCOLI PATRICK / Sipa Press / Profimedia

Takav gest, inače, ne liči na Votsa. Naprotiv, on je diplomata u bendu, on je taj koji nosi odela, nastupa razumno i odmereno i tu je da ih miri.

„Imamo tu prednost da se i Kit i ja jako dobro slažemo sa Čarlijem. Činjenica da nas ima trojica koji se tako dobro slažu veoma je važna“, rekao je jednom Džeger, opisujući Votsov temperament.

Kit Ričards bio je jasniji: „Bez Čarlija Votsa ne bi bilo Rolingstonsa“.

Glas savesti: Čarli Vots, Mik Džeger i Kit Ričards Foto:EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Bubnjar Rolingstonsa je na listi magazina „Rolingston“ upisan na 12. mesto najboljih bubnjara svih vremena. Njegove kolege po instrumentu ukazuju i na to da nikada nije napustio džezerski način držanja palica. Na sceni niti ispada, niti pravi ispade i gegove.

„Ostavljam utisak da mi je dosadno, ali zaista nije tako. Samo imam neverovatno dosadno lice“, kaže on šaleći se sam sa sobom. Sa druge strane, on je „uzemljenje“ ostalim članovima benda, a za nastupe se nekad priprema – đuskajući u bekstejdžu.

„Pruža mi tu slobodu da letim po sceni“, jasan je bio Ričards.

Vots je devedesetih godina vodio i svoj kvintet, a sa njima i drugim sastavima od 1986. do 2017. snimio je 10 džez i bugi-vugi albuma. Sa Stonsima je iza njega 30 studijskih i 33 živa albuma, 29 kompilacija, 48 video albuma, 32 boks seta, bezbroj maksi singlova i „singlica“… Vots je, inače, najstariji u bendu, a najmlađi je Roni Vud. On je juče proslavio 74. rođendan. Setio se, naravno, i Votsa.

Vots je, inače, pregurao i kancer grla koji je utvrđen kog njega 2004. godine.

„Otišao sam u bolnicu, a osam meseci kasnije Mik je rekao: Snimaćemo ploču. Ali ćemo to raditi samo ako si ti spreman. Oni su se izmotavali, pisali pesme, a kada sam bio spreman, priključio sam im se i usledio je „A Bigger Bang“. Onda sam otišao na turneju dugu dve godine. Čini mi se da, kad god stanemo, ja se razbolim. Tako da možda i treba da nastavim“, rekao je za magazin „Kju“ pre tačno 13 godina.

Povukao se sa suprugom iz Londona u Dolton, u ruralni deo Engleske i tamo ima farmu arapskih konja.

„Srećan rođendan Čarliju Votsu! Osamdeset godina i još svira bubnjeve. Veliki fan ‘Mućki’ koji me iznenadio cvećem za moj 60. rođendan! Čar-li, Čar-li…“, poručio je Džon Čaliz, čuveni televizijski Bojsi.

Iako mu sa svih strana stižu čestitke za 80. rođendan, Votsu ne pada napamet da se povuče i iz muzike. Džeger i Ričards su tokom pandemije pripremali novi album, a Vots, kome su turneje nekada umele da budu teret, sada ih priželjkuje. Kao što je rekao ne tako davno, na pitanje zašto se ne penzioniše: „Ne znam šta bih ako sada prestanem“. I samo bi stvarao muziku.

„Godinama unazad sviram bubnjeve a oni su mi i dalje izazov, još uživam u tome da koristim palice i doboš“, rekao je Vots.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare