Foto: Promo

Predstava "Tako je plesao pastir" u koreografiji i režiji Karima Tuvajma iz Tunisa gostuje 17. marta u Bitef teatru, najavilo je to pozorište.

„Tako je plesao pastir“ deo je projekta „Nouveau Ballet De Danse Tunisienne“ (Novi balet tunižanskog plesa) Karima Tuvajma, koji je posvećen istraživanju bogatog kulturnog nasleđa Tunisa kroz savremene koreografije.

Rođen na jugu Tunisa, od malih nogu učio je ples, a 2010. godine postao je član Mediteranskog plesnog studija u kome vodi radionice savremenog plesa.

Za predstavu „Tako je plesao pastir“ odabrao je regiju Kasrin i angažovao muzičku grupu „Glasovi Samama“, koju čine pastiri iz te regije, a igrači putem plesa oslikavaju njihov svakodnevni život.

Tuvajma je nedavno angažovan od strane “Paluca Hohšule fur Tanc Dresden“ (Paluca Hochshule fur Tanz Dresden), gde je nastavio sa trenerskim programom „Didaktička pedagogija plesa“, koji je organizovao Gete institut i Malek Sebai.

Zapažene su njegove predstave „Želim da razgovaram sa svojim telom“, „Duplo lice“, „Plesanje“ ,“Tazdira“, „Aariffa“, „Midaine Stambeli“, „Bori“.

Posvećen je promociji umetnosti manjinskih grupa.

„To je i dalje moja dužnost, jer sam kao svoj poziv i aktivni i umetnički život prihvatio da promenim ovu situaciju, da ublažim teškoće marginalizovanih umetnika“, ističe Karim Tuvajma.