Tacka oslonca
Foto:Promo

Salon arhitekture, 43. po redu, biće održan pod sloganom "Tačka oslonca" u Muzeju primenjene umetnosti od 12. maja do 5. juna, saopšteno je iz ovog muzeja.

Salon arhitekture je izložba koja tradicionalno, više od četiri decenije, afirmiše i vrednuje arhitektonsko stvaralaštvo i predstavlja najsveobuhvatniji pregled arhitektonske delatnosti u Srbiji ali je otvorena i za učesnike iz inostranstva. Od 232 kandidovana rada u zvaničnu selekciju žiri je uvrstio 129.

Oko tri stotine autora, u 100 timova, prikazaće tokom Salona svoje radove iz različitih oblasti arhitekture – javne objekte, stambene i industrijske zgrade, enterijere, eksperimentalne i istraživačke projekte i pisanja o arhitekturi.

Na otvaranju Salona arhitekture u sredu, 12. maja od 19 časova biće dodeljene tradicionalne nagrade – Grand Prix Salona, priznanja i pohvale u kategoriji arhitektura, enterijer, urbanizam, eksperiment i istraživanje, publicistika, teorija i kritika arhitekture, po izboru stručnog žirija.

Slogan „Tačka oslonca“ pod kojim će se odvijati Salon arhitekture nije izabran slučajno, već s ciljem da uputi na značaj arhitekture u formiranju životne i prostorne sredine urbanih celina, gradova, mesta, sveukupnog prostora… Svaka izložba arhitekture, pa i Salon, kako naglašavaju organizatori, može se posmatrati kao neka vrsta tačke oslonca između ideala arhitektonske struke i realnosti sadašnjeg stanja arhitekture i urbanizma. A stari poziv za to da se povrati grad danas je, kako konstatuju organizatori, aktuelniji nego ikad.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar